Planeta

Masovna grobnica dece: Papa Franja sastao se s kanadskim kardinalima posle otkrivanja zločina nad indijancima

Komentari

Autor: A. T.

05/06/2021

-

20:50

Masovna grobnica dece: Papa Franja sastao se s kanadskim kardinalima posle otkrivanja zločina nad indijancima
Masovna grobnica dece: Papa Franja sastao se s kanadskim kardinalima posle otkrivanja zločina nad indijancima - Copyright Tanjug/ AP Photo/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja sastao se sa oba vatikanska kardinala zadužena za Kanadu dok zemlja žali zbog otkrivenih posmrtnih ostataka 215 indijanske dece koja su živela i učila u katoličkom internatu.

Papa se odvojeno sastao sa kardinalima Majklom Černijem i Markom Ueletom, saopštili su iz Vatikana, preneo je Rojters.

Dok se papa redovno, svake subote sastaje sa kardinalom Ueletom, sa Černijem koji je ekspert za migrante i izbeglice, ne sastaje se redovno. Iz Vatikana nije zvanično saopšteno o čemu su razgovarali, ali iz diplomatskih krugova se saznaje da je velika verovatnoća da su pričali o najnovijim događajima iz Kanade. 

Tanjug/Andrew Snucins/The Canadian Press via AP

 

Veliki broj Kanađana pozvalo je papu da uputi javno izvinjenje u ime Katoličke crkve zbog njene uloge u radu interneta za indijansku decu. Ti internati su radili od 1831. godine do 1996. i vodili su ih mnogi predstavnici crkve u ime vlade.

Papa Franja, koji je na funkciji od 2013. godine, već se izvinio zbog uloge katoličke crkve u širenju kolonijalizma u SAD, ali, njegova politika je da uputi izvinjenje u ime crkve isključivo tokom posete toj zemlji. Za sada, poseta pape Kanadi još nije najavljena. 

Tokom posete Boliviji 2015. godine, papa se izvinio za "mnogo smrtnih grehova koji su u ime Boga počinjeni nad domorocima u Americi".

Premijer Kanade Džastin Trudo istakao je u petak da katolička crkva mora da preuzme odgovornost zbog svoje uloge tokom upravljanja u mnogim školama. 

Osnivanjem indijanskih škola, nasilno je od roditelja odvojeno više od 150.000 dece. Mnoga su pretrpela zlostavljanja, silovanja i izgladnjavanja, što je Komisija za istinu 2015. godine nazvala kulturnim genocidom. 

Škole vodila vlada i hrišćanske crkve

Te škole, koje su vodile vlada i hrišćanske crkve osnovane su zbog asimilacije indijanske dece kako bi zaboravila svoje korene. 

Otkriće posmrtnih ostataka dece u Kamlup indijanskoj školi u Britanskoj Kolumbiji, koja je zatvorena 1978. godine, otvorilo je stare rane i izazvalo bes u Kanadi.

Kanadska vlada zvanično se 2008. godine izvinila za svoju ulogu u zločinima nad indijanskom decom. Trudo je u petak pitao zašto katolička crkva u Kanadi još ćuti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet