Fokus

Odobreno prebacivanje slučaja Kašogi u Saudijsku Arabiju, verenica ubijenog novinara osudila taj potez

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

16:17

Odobreno prebacivanje slučaja Kašogi u Saudijsku Arabiju, verenica ubijenog novinara osudila taj potez
Džamal Kašogi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je danas da će to ministarstvo odobriti zahtev za prebacivanje suđenja za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Saudijsku Arabiju.

Kašogijeva verenica Hatidže Čengiz i grupe za ljudska prava osudile su taj potez, ocenjujući da se ne može očekivati da će suđenje u Saudijskoj Arabiji biti pravično, navodi Rojters.

Kašogijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu pre četiri godine dovelo je do zatezanja odnosa između Turske i Saudijske Arabije, uključujući nezvaničan bojkot turske robe u Saudijskoj Arabiji i smanjenja izvoza iz Turske u tu zemlju od oko 90 odsto.

Turski tužilac zatražio je juče da suđenje u odsustvu protiv 26 saudijskih državljana osumnjičenih za ubistvo Kašogija bude prebačeno saudijskim vlastima.

Tužilac je rekao da su okrivljeni strani državljani, da nalozi za hapšenje ne mogu biti izvršeni, i da od njih ne mogu da budu uzete izjave, pa je zatražio da slučaj bude obustavljen.

Sud je zatražio mišljenje Ministarstva pravde po tom pitanju i očekuje se da će se o zahtevu tužioca izjasniti na sledećem ročištu, koje je zakazano za 7. april.

Saudijska Arabija osudila osam osoba

Bozdag je rekao da će turski sud proceniti svaku presudu koju donese sud u Saudijskoj Arabiji, ako slučaj bude prebačen u tu zemlju.

Tursko pravosuđe bi potom odustalo od slučaja ako je zadovoljno presudom donesenom u Saudijskoj Arabiji ili bi nastavilo postupak ako optuženi budu oslobođeni, prenosi agencija Anadolija.

Saudijska Arabija je za ubistvo Kašogija 2020. godine osudila osam osoba na zatvorske kazne između sedam i 20 godina.

Imena optuženih nisu objavljena, a grupe za ljudska prava suđenje su ocenile kao lažno.

Uloga prestolonaslednika Mohameda bin Salmana

U izveštaju američkih obaveštajnih službi objavljenom pre godinu dana navedeno je da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman odobrio operaciju ubistva ili hapšenja Kašogija.

Međutim, vlada Saudijske Arabije je demantovala da je on umešan u slučaj i odbacila nalaze izveštaja.

Turski zvaničnici su saopštili da veruju da je Kašogi, istaknuti kritičar saudijskog prestolonaslednika, ubijen, a njegovo telo raskomadano u operaciji za koju je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao da je naređena sa "najviših nivoa" saudijske vlade.

Međutim, Turska, pošto je suočena sa ekonomskom krizom i inflacijom, već nekoliko meseci traži načine da poboljša odnose sa Saudijskom Arabijom.

Kašogi, kritičar saudijskih vlasti, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, u koji je otišao po dokumenta potrebna za venčanje.

Njegovo telo nije pronađeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet