Fokus

Kuleba u Briselu tražio "oružje, oružje i oružje", Stoltenberg: Članice NATO više da pomognu Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

09:52

Kuleba u Briselu tražio "oružje, oružje i oružje", Stoltenberg: Članice NATO više da pomognu Ukrajini
Kuleba u Briselu tražio "oružje, oružje i oružje", Stoltenberg: Članice NATO više da pomognu Ukrajini - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je članice Alijanse da daju veću pomoć Ukrajini. On je dodao da će staviti do znanja Moskvi da neće biti nerazumevanja, pogrešnih procena oko spremnosti NATO da zaštiti i odbrani sve saveznike.

"Postoji hitna potreba da se dalje pomogne Ukrajini. Na našem sastanku u toku dana sa ministrima spoljnih poslova država članica NATO, siguran sam da ćemo rešiti pitanja dodatnih protivvazdušnih sistema, protivtenkovskog oružja, lakšeg, ali takođe i teškog naoružanja, kao i raznih oblika pomoći Ukrajini", rekao je Stoltenberg, prenosi sajt NATO.

On je izrazio divljenje za, kako je rekao, "hrabrost i liderstvo" ukrajinske vlade, naroda i oružanih snaga te zemlje, obraćajući se ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitru Kulebi.

"Ono što radite svaki dan, borite se protiv ruske agresije, to je nešto što inspiriše ceo svet. NATO saveznici su davali podršku Ukrajini godinama. Trenirali smo desetine hiljada ukrajinskih trupa. A sada Alijansa daje opremu, podršku, kako biste ostvarili svoje pravo na samoodbranu. Pravo koje je sadržano u povelji Ujedinjenih nacija", dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je rekao da se Ukrajina brani, tako da suštinski ne postoji razlika između ofanzivnog i defanzivnog oružja.

Stoltenberg je naglasio da je važno da NATO ne bude uključen u širi rat sa Rusijom.

"NATO neće slati trupe na teren. Imamo odgovornost da sprečimo da konflikt eskalira van Ukrajine, da postane još smrtonosniji, opasniji ili razorniji", kazao je on, preneo je AP.

"Oružje, oružje i oružje"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba boravi u Briselu na sastanku NATO, gde je zatražio od Alijanse da dostavi Ukrajini još oružja.

"Moj dnevni red je vrlo jednostavan. Sadrži tri stavke: oružje, oružje i oružje", naveo je Kuleba, preneo je sajt NATO.

On je takođe zatražio još aviona, protivvazdušnih sistema, projektila i vojnih vozila od NATO saveznika, preneo je Rojters.

"Smatram da nudimo fer dogovor. Vi nama dajte oružje, mi ćemo da žrtvujemo živote i rat će ostati samo na tlu Ukrajine", kazao je Kuleba.

On je pozvao Nemačku da ubrza isporuku oružja Ukrajini, jer, kako kaže, procedura u Berlinu traje isuviše dugo.

Ukrajina će nastaviti da zahteva od Zapada embargo na rusku naftu i gas nakon napada na tu zemlju.

"Nastavićemo da insistiramo na potpunom naftnom i gasnom embargu", kazao je Kuleba u prisustvu generalnog sekretara Severnoatlanske alijanse Jensa Stoltenberga.

Komentari (0)

Svet