Fokus

Predsednik SAD ne putuje kao običan svet: "Leteća Bela kuća" u vazduhu i "Zver" na kopnu

Komentari

Autor: J.Đ.

12/06/2021

-

18:46

Predsednik SAD ne putuje kao običan svet: "Leteća Bela kuća" u vazduhu i "Zver" na kopnu
Predsednik SAD ne putuje kao običan svet: "Leteća Bela kuća" u vazduhu i "Zver" na kopnu - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden juče je stigao u Englesku na samit G7, što je njegova prva poseta Evropi od kada je predsednik.

Da lider jedne od najmoćnijih država sveta ne može da putuje bilo čime, dokazuje i vozni park dizajniran specijalno za predsednika SAD, koji uključuje posebno prilagođene avione, helikoptere i automobile.

Air Force One

Avion kojim putuje američki predsednik praktično predstavlja "Belu kuću u vazduhu".

Termin "Air Force One" zapravo označava bilo koju letelicu u kojoj se nalazi predsednik SAD, ali uglavnom se tako nazivaju dva čuvena, posebno prilagođena aviona serije Boeing 747-200B, koji na repu nose oznake 28000 i 29000, piše BBC.

Wikipedia.org/redlegsfan21

 

Ovi avioni imaju naprednu tehnologiju komunikacije, letenja i odbrane, što uključuje i zaštitu od elektromagnetnih talasa i "sakrivanje" od raketa sa navođenjem.

Praktično, mogu da se koriste i kao pokretni vazdušni komandni centri u slučaju napada na SAD.

Takođe, avioni mogu da se pune gorivom u letu, što u teoriji znači da mogu neograničeno da ostanu vazduhu.

U unutrašnjosti se, na 372 kvadratna metra i tri sprata, nalaze predsednički apartman, ambulante za hitne slučajeve, kuhinje, kao i prostorije za savetnike, članove bezbednosnih službi i novinare.

Marine One

Za kratka putovanja u vazduhu, predsednik koristi helikopter - prepoznatljiv po zelenom telu i belom vrhu.

Marine One, kao i Air Force One, nije naziv za neki određeni helikopter, već bilo koji u kom se nalazi američki predsednik.

Wikipedia.org/PH2(AW) Daniel J. McLain

 

Ipak, ovaj termin se obično odnosi na helikoptere "VH-3D Sea King" ili "VH-60N White Hawk".

Osprey MV-22

Često lažni Marine One helikopteri lete uz onaj u kom se zaista i nalazi predsednik, a obično je u njegovoj pratnji i Osprey MV-22.

U pitanju je letelica sa fleksibilnim elisama koja može da poleti kao helikopter, a zatim da se kreće poput aviona.

Wikipedia.org/FOX 52

 

Ovo je izuzetno korisno u situacijama kada nema dovoljno mesta za uzletanje, pa je optrebno uzleteti iz mesta poput helikoptera.

Cadillac One

Kada završi vazdušni deo putovanja, predsednik SAD obično prelazi u Cadillac One, automobil sa nadimkom "Zver".

U pitanju je vozilo dugačko 5,5 metara, koje prima bar sedam putnika.

Zanimljivo je da se u njemu nalazi širok asortiman medicinske pomoći, kao što je frižider u kom se nalaze kese sa krvnom grupom koja se podudara sa predsednikovom.

Najnovija generacija "Zveri" je predstavljena 2018. godine. Naravno, nema mnogo informacija o tome koje sve bezbednosne mere su preduzete kako bi se automobil ojačao, ali se pretpostavlja da ima blindirano telo i neprobojne prozore.

Wikipedia.org/Ex13

 

Navodno, "Zver" ima mogućnost da ispaljuje bombe suzavce, kamere za noćno viđenje i ugrađeni satelitski telefon. Postoje izveštaji koji govore da je putnička kabina potpuno blindirana sa svih strana, a da su točkovi ojačani tako da automobil može da se kreće čak i kad su gume potpuno izduvane.

Za kopneni deo puta do mesta gde se odražava samit G7, međutim, predsednik Bajden odlučio se za SUV umesto za Zver.

Komentari (0)

Svet