Fokus

Stejt department: Neprioritetno osoblje napušta konzulat u Šangaju

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2022

-

07:36

Stejt department: Neprioritetno osoblje napušta konzulat u Šangaju
Stejt department: Neprioritetno osoblje napušta konzulat u Šangaju - Copyright Tanjug AP/Chinatopix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department naredio je osoblju koje ne obavlja prioritetne poslove da napusti konzulat u Šangaju, zbog porasta slučajeva koronavirusa i mera koje grad sprovodi za kontrolu virusa. U petak je Stejt department saopštio da neprioritetno osoblje može dobrovoljno da napusti konzulat, ali nije poznato zašto je u ponedeljak preporuka prerasla u naredbu, prenosi Rojters.

Jedna od najkontroverznijih epidemioloških mera u Šangaju bila je obavezno odvajanje dece pozitivne na koronu od njihovih roditelja, ali su od tada vlasti napravile neke ustupke, a Stejt department je u saopštenju od ponedeljka naveo rizik od razdvajanja roditelja i dece, navodi britanska agencija.

Šangaj se trenutno bori protiv najgore epidemije korone u Kini, od kada se virus prvi put pojavio u Vuhanu krajem 2019. Neki stanovnici grada izašli su danas iz svojih domova, prvi put nakon više od dve nedelje, pošto vlasti preduzimaju probne korake ka ublažavanju karantina uvedenog zbog kooenavirusa.

Šangaj je u ponedeljak objavio da je više od 7.000 stambenih jedinica klasifikovano kao područja nižeg rizika nakon što 14 dana nisu prijavljivali nove infekcije, a vlasti okruga najavljuju koja od pojedinih naselja mogu biti otvorena, navodi britanska agencija.

Gradski zdravstvene vlasti su saopštile na konferenciji za novinare da su stanovnici iz zona nižeg rizika poznatih kao "područja prevencije" i dalje podvrgnuti kontroli i da će morati da poštuju stroge mere socijalnog distanciranja.

Pošto je ekonomija pod sve većim pritiskom, u Šangaju se ulažu napori da se ponovo otvore hipermarketi, prehrambene prodavnice i apoteke, ali će poslovi koji nisu od vitalnog značaja ostati suspendovani, saopštile su vlasti.

Šangaj je 11. aprila zabeležio 22.348 novih asimptomatskih slučajeva koronavirusa, što je manje u odnosu na 25.173 dan ranije, dok je potvrđenih simptomatskih slučajeva bilo je 994, u odnosu na 914 u nedelju, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet