Fokus

Kina: Izvedene vojne vežbe oko Tajvana zbog "pogrešnog signala" iz SAD

Komentari

Autor: Tanjug

15/04/2022

-

08:12

Kina: Izvedene vojne vežbe oko Tajvana zbog "pogrešnog signala" iz SAD
Kina: Izvedene vojne vežbe oko Tajvana zbog "pogrešnog signala" iz SAD - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Kineska vojska saopštila je danas da je izvela vojne vežbe oko Tajvana, prenosi Rojters pozivajući se na kinesku državnu televiziju.

Vežbe su usmerene na "pogrešan signal" koji su SAD poslale u vezi Tajvana, saopštio je danas portparol istočne komande Narodne oslobodilačke armije Kine, izvestila je kineska televizija.

Grupa od šest američkih kongresmena, uključujući predsednika komiteta za spoljne odnose Senata Boba Menendeza, doputovala je juče na Tajvan u dvodnevnu posetu, preneo je Rojters.

SAD nemaju formalne odnose sa Tajvanom, koji Kina smatra svojom teritorijom, ali su njegov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja, navodi britanska agencija.

"Preduzećemo mere protiv spoljnog mešanja u Tajvanu"

Kineska narodnooslobodilačka armija (KNA) će preduzeti odlučne mere da spreči spoljno mešanje oko Tajvana i predupredi sve pokušaje separatizma, saopštilo je danas kinesko ministarstvo odbrane.

"KNA je spremna za bitku i preduzeće sve neophodne mere da uguši svaki pokušaj spoljnog mešanja i planove za odvajanje takozvanog nezavisnog Tajvana", naveo je u saopštenju portparol Ministarstva odbrane Vu Ćijen, prenosi TASS.

On je istakao da jučerašnja poseta američkih kongresmena Tajvanu ozbiljno podriva političku osnovu kinesko-američkih odnosa i dodatno podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu.

Vu je rekao i da akcije SAD ozbiljno narušavaju princip jedne Kine i tri zajednička američko kineska kominikea, prenosi agencija RIA Novosti.

Komentari (0)

Svet