Fokus

Ministar odbrane turske: Pokrenuta vojna ofanziva protiv kurdskih ekstremista u Iraku, granatiranje i u Siriji

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

08:40

Ministar odbrane turske: Pokrenuta vojna ofanziva protiv kurdskih ekstremista u Iraku, granatiranje i u Siriji
Granica između Turske i Irana - Copyright Tanjug/AP/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Turska je pokrenula novu združenu, kopneno-vazdušnu prekograničnu ofanzivu protiv kurdskih esktremista u severnom Iraku, izjavio je rano jutros ministar odbrane Turske.

Ratni avioni, helikopteri i dronovi turske ratne avijacije dejstvovali su po ciljevima kurdskih ekstremista i raketirali kampove za obuku, tunele, skloništa i skladišta municije u severnom Iraku, rekao je ministar odbrane Hulusi Akar.

U intervjuu za tursku državnu novinsku agenciju Anadolu, Akar je objasnio da je turska vojna operacija usmerena na regione Metina, Zap i Avasin-Basjan u severnom Iraku i uključuje angažovanje komandosa koji su se, prema njegovim rečima "infiltrirali sa kopna", prenosi Rojters.

"Do sada, naša operacija se odvija uspešno i u skladu sa planovima. Ciljevi identifikovani u prvoj fazi su ostvareni", rekao je ministar odbrane Turske, ali nije obelodanio podatke o žrtvama.

Cilj operacije nazvane Čelična kandža je, prema rečima Akara, "sprečavanje terorističkih napada i obezbeđivanje turske granične bezbednosti".

Podršku u operaciji daju i artiljerijske jedinice, rekao je on i ukazao da je ofanziva deo kontinuirane turske kampanje u Iraku i Siriji protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) i milicije sirijskih Kurda IPG, koje Ankara smatra terorističkim oranizacijama.

Turska granatira kurdske položaje na severu Sirije

Turska artiljerija granatirala je danas i provinciju Hasaka u regionu Abu Rasin na severu Sirije.

U izveštaju agencije SANA se navodi da su turski vojnici koristili artiljeriju i minobacače raspoređene u graničnoj zoni bezbednosti koju su uspostavile turske trupe 2019. godine, prenosi TAS S.

U napadu su oštećeni stambeni objekti i povređeni civili iako se ne precizira njihov broj.

Abu Rasin i okolina našli su se takođe na udaru turskih bespilotnih letelica i vozila.

Kurdske jedinice koje su aktivne u toj oblasti i sabotiraju aktivnost turskih snaga i naoružane sirijske opozicije koju podržava Ankara.

Prema rečima očevidaca, usled intenzivnog granatiranja, jedan broj stanovnika je napustio svoje kuće i krenuo prema Hasaki, administrativnom centru udaljenom oko 630 km od Damaska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet