Fokus

Uhapšen čovek koji se sumnjiči da je posredni krivac za eksploziju u Bejrutu 2020. godine

Komentari

Autor: Reuters

21/04/2022

-

21:00

Uhapšen čovek koji se sumnjiči da je posredni krivac za eksploziju u Bejrutu 2020. godine
Liban - Copyright AP Photo/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Horhe Moreira optužen je za terorizam i ubistsvo 200 ljudi u Libanu svog svoje uloge u unošenju eksploziva amonijum nitrata u zemlju. U razornoj eksploziji u avgustu 2020. godine poginulo je više od 200 ljudi, a čitava naselja su ostala opustošena.

Španske vlasti saopštile su u četvrtak da je portugalski državljanin Horhe Moreira pušten uz kauciju i da čeka na suđenje za ekstradiciju Libanu.

Četrdesettrogodišnji Moreira uhapšen je na aerodromu u Madridu nakon što su španske vlasti postupile na osnovu Interpolove poternice. Za njim se u Libanu traga zbog sumnje da je povezan sa eksplozijom u luci u Bejrutu u avgustu 2020. godine u kojoj je poginulo više od 200 ljudi.

Istražitelji veruju da je osumnjičeni naručio 2.750 tona amonijum nitrata koji je bio nepropisno skladišten od 2014. godine pre nego što se zapalio i napravio jednu od najvećih nuklearnih eksplozija u istoriji.

Smatra se da je amonijum nitrat ušao u zemlju 2013. godine na brodu "Rhosus" koji je plovio pod moldavijskom zastavom iz Gruzije u Mozambik. U to vreme, Moreira je bio zaposlen u mozambičkoj kompaniji Fabrica de Explosivos de Mosambique (FEM), koju je napustio 2016. godine.

"Rhosus" su zaplenile libanske vlasti nakon što je jedna kompanija podnela tužbu protiv vlasnika zbog dužničkog spora. Lučke vlasti u Bejrutu su 2014. godine istovarile pošiljku i uskladištile je u zapuštenom objektu sa napuklim zidovima.

AP Photo

 

Za hapšenje ruskog kapetana i vlasnika broda izdate su još dve crvene poternice Interpola, a uhapšeni Moreira se tereti za terorizam i izazivanje smrti upotrebom eksploziva.

Moreira je ranije ove nedelje odleteo za Čile, ali su ga vlasti, reagujući na obaveštenje Interpola odmah vratile na let za Španiju. Španske vlasti još nisu razjasnile zašto mu je uopšte bilo dozvoljeno da se ukrca na let za Čile.

Očekuje se da će postupak njegovog izručenja trajati nekoliko meseci. Moreira je pušten iz zatvora nakon što je položio kauciju, ali mu nije dozvoljeno da napusti Španiju.

 

 

Komentari (0)

Svet