Fokus

Japan se vraća tvrdoj poziciji u teritorijalnom sporu sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2022

-

09:01

Japan se vraća tvrdoj poziciji u teritorijalnom sporu sa Rusijom
Japan se vraća tvrdoj poziciji u teritorijalnom sporu sa Rusijom - Copyright AP/ Kazuhiro Nogi

veličina teksta

Aa Aa

Japan se posle ruske invazije u Ukrajini vratio tvrdokornoj poziciji u višedecenijskom teritorijalnom sporu sa Moskvom, proističe iz danas objavljenog diplomatskog godišnjeg izveštaja, u kojem se ističe da je Rusije "nelegalno okupirala" četiri ostrva na severu.

Ovakva retorika o statusu spornih ostrva našla se prvi put u Diplomatskoj plavoj knjizi još od izveštaja 2003. godine, što ukazuje na distanciranje Japana od ranije pomirljivog pristupa prema Rusiji, navodi agencija Kjodo.

Spor oko grupe ostrva koje Rusi nazivaju Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama, potiče od trenutka kada ih je Sovjetski Savez zauzeo nakon predaje Japana u Drugom svetskom ratu i zbog čega dve zemlje još nisu poptisale mirovni sporazum.

"Severne teritorije su ostrva nad kojima Japan ima suverenitet, one su sastavni deo teritorije Japana, ali su pod ilegalnom okupacijom Rusije", navodi se u izveštaju.

U diplomatskom izveštaju kaže se i da ruska invazija na Ukrajinu podriva temelje međunarodnog poretka ne samo u Evropi već i u Aziji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet