Fokus

Čak 54 odsto Amerikanaca smatra da Bajden nije reagovao dovoljno čvrsto na rusku agresiju

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2022

-

23:54

Čak 54 odsto Amerikanaca smatra da Bajden nije reagovao dovoljno čvrsto na rusku agresiju
Tanjug/AP/Patrick Semansky - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi Amerikanci i dalje dovode u pitanje da li je predsednik Džozef Bajden dovoljno snažno reagovao na rat Rusije protiv Ukrajine, iako većina odobrava korake koje su SAD već preuzele, dok mali broj njih želi da se američki vojnici uključe u sukob.

Anketa koju su sproveli Asošijeted pres i NORC Centar za istraživanje javnog mnjenja pokazuje da 54 odsto Amerikanaca smatra da Bajden nije bio "dovoljno čvrst" u reagovanju na rusku invaziju na Ukrajinu.

Tek 36 odsto smatra da je njegov pristup ispravan, dok 8 odsto smatra da je "previše čvrst."

Međutim, kako se rat produžio želja Amerikanaca da se direktno uključe donekle je opala. Tako 32 odsto građana smatra da SAD treba da imaju veću ulogu u tom sukobu, dok 49 odsto smatra da bi SAD trebalo da imaju manju ulogu u sukobu, prenosi Glas Amerike.

Anketa i intervjui pokazuju da mnogi Amerikanci, reagujući na prizore rata i navodnih ratnih zločina, žele da vide dodatne mere da bi se Putin zaustavio.

Većina - 57 odsto kaže da je Putin dao naređenje vojnicima da vrše ratne zločine. Samo šest odsto smatra da nije, dok 36 procenata nije sigurno.

Mnogi Amerikanci se zalažu za američke sankcije Rusiji zbog invazije, slanje oružja Ukrajini i prijem ukrajinskih izbeglica u SAD. Više je Amerikanaca koji podržavaju nego onih koji se protive razmeštanje američkih vojnika u istočnoj Evropi da bi podržali američke NATO saveznike u odgovoru na rusku invaziju, a oko dve trećine veruje da je članstvo u NATO dobro za SAD.

Međutim, podrška javnosti ne ide tako daleko da bude u prilog slanju američkih vojnika u Ukrajinu da se bore protiv ruskih snaga. Samo 22 odsto Amerikanaca kaže da se zalažu za slanje vojnika da se bore protiv ruskih snaga, dok se 55 posto protivi dok 23 procenta kažu da se nisu ni za ni protiv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet