Fokus

Bajden traži da se zapleni imovina ruskih oligarha i novac iskoristi za pomoć Ukrajini

Komentari

Autor: AP, Tanjug

28/04/2022

-

15:01

Bajden traži da se zapleni imovina ruskih oligarha i novac iskoristi za pomoć Ukrajini
Tanjug/AP/Carolyn Kaster - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden zatražio danas je od Kongresa nova ovlašćenja za zaplenu i prenamenu imovine ruskih oligarha u okviru novog zahteva za finansiranje pomoći Ukrajini u njenoj odbrani od ruske invazije.

U izjavi u Beloj kući Bajden će zvanično tražiti dodatne milijarde dolara za snabdevanje ukrajinske vojske, jačanje njene ekonomije i podršku milionima izbeglica koje su pobegle od ruske invazije. On će takođe zahtevati nova ovlašćenja od Kongresa da pojača sankcije SAD protiv ruske vlade i onih koji od toga profitiraju, saopštila je Bela kuća.

Bajden traži od zakonodavaca da proglase krivičnim delom da osoba "svesno ili namerno poseduje prihode direktno stečene od koruptivnih poslova sa ruskom vladom", udvostruče rok zastarelosti za krivična dela pranja novca u inostranstvu na 10 godina i prošire definiciju "reketiranje" prema američkom zakonu, kako bi se sprečilo izbegavanje sankcija.

Bajden će takođe zatražiti od Kongresa da dozvoli saveznoj vladi da koristi prihod od prodaje zaplenjene imovine sankcionisanih ruskih oligarha za pomoć narodu Ukrajine.

U obraćanju liderima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke prošle nedelje, ukrajinski predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je da se prihodi od sankcionisane imovine i rezervi Centralne banke koriste za kompenzaciju Ukrajine za njene gubitke.

On je rekao da zamrznuta ruska imovina "mora da se iskoristi za obnovu Ukrajine posle rata, kao i za plaćanje gubitaka nanetih drugim nacijama".

Kanada planira da proda zaplenjenu imovinu

Slično zahtevima u SAD, "Blumberg" javlja da i kanadske vlasti planiraju da predlogom zakona koji je dostavljen parlamentu dobiju ovlašćenje da zaplenjenu imovinu sankcionisanih ruskih pojedinaca i kompanija prodaju i da ta sredstva iskoriste za obeštećenje žrtava rata u Ukrajini.

Nove mere će biti uključene u vladin zakon o budžetu, što znači da će skoro sigurno biti usvojene u parlamentu do leta.

Kanadska ministarka inostranih poslova Melani Džoli rekla je novinarima u Otavi da će Kanada postati prva industrijalizovana zemlja u Grupi 7 (G7) najrazvijenijih država sveta koja će dozvoliti otuđenje zaplenjene imovine i da poziva saveznike da slede taj primer.

"Danas tražimo ovlašćenje ne samo za zaplenu, već i za otuđenje imovine sankcionisanih pojedinaca i entiteta što bi omogućilo da žrtvama nadoknadimo prihode", rekla je ona.

Kanada je do sada sankcionisala više od 1.100 ruskih pojedinaca i kompanija od 2014. godine, kada je Krim pripojen Ruskoj Federaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet