Fokus

Procureli dokument suda podelio američku javnost: Bajden smatra da bi zabrana abortusa bila "radikalan potez"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2022

-

13:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Nacrt odluke Vrhovnog suda SAD o zabrani abortusa podelio je američku javnost. Portal Politiko juče je objavio dokument koji datira iz februara 2022. godine čija bi posledica mogla da bude ukidanje 49 godina stare garancije ustavne zaštite prava na abortus.

Sudije, u kontekstu jednog trenutno aktuelnog slučaja, poznatog kao Dobs protiv Ženske zdravstvene organizacije Džekson, razmatraju odluku suda iz 1973. godine (slučaj Ro protiv Vejna) koja je stavila van snage zakon Teksasa o zabrani abortusa, a ukinula je i sve slične zakone širom SAD.

Odluka o poništavanju gotovo pola veka stare presude neće biti konačna dok ne bude objavljena, verovatno u naredna dva meseca. Četvoro sudija, koje su imenovali republikanci, glasali su za ovakav nacrt, a troje sudija, koje su imenovale demokrate, imali su primedbe, dok i dalje nije u potpunosti jasno mišljenje glavnog sudije Džona Robertsa.

Kako su izvori potvrdili za CNN, on nije za potpunu zabranu abortusa, ali smatra prihvatljivom odluku kojom bi prekid trudnoće bio dozvoljen do 15. nedelje, umesto do 23.

Sudija Roberts je najavio da će se pokrenuti istraga o tome ko je medijima dostavio dokument, i naglasio da činjenica što je ovaj nacrt iscurio u javnost neće uticati na odluku Suda. Podsetio je da nacrt većinskog mišljenja nikako ne predstavlja konačnu odluku Suda, niti konačni stav sudija. I dalje nije u jasno da li je ovaj dokument, nastao u februaru, poslednji, odnosno aktuelni nacrt većinskog mišljenja.

Američka javnost očekivala ovakav ishod?

Mogućnost da se ukine pravo na abortus je već bila poznata američkoj javnosti. U slučaju Dobs protiv Ženske zdravstvene organizacije Džekson (Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization) spori se oko zabrane abortusa u Misisipiju posle 15. nedelje trudnoće.

Njujorker je u decembru objavio izvode sa rasprave Vrhovnog suda povodom ovog pitanja, i ocenio da će konzervativne sudije verovatno podržati zabranu abortusa.

Njujork Tajms piše da, nije Misisipi jedina država koju potencijalno čeka ovakva odluka već je najmanje 13 američkih država spremno da, ukoliko se poništi odluka kojom je liberalizovan abortus, zakonom zabrani prekid trudnoće.

Pojedine procene tvrde da bi otprilike 50 odsto država verovatno u potpunosti zabranilo abortus.

Za repiblikance "skandalozno curenje", za demokrate "uskraćivanje ljudskih prava"

Povodom ovog slučaja, oglasio se i američki predsednik Džo Bajden koji ističe da je odluka "samo uvod u druge odluke koje bi mogle da ponište osnovna prava" i zabranu abortusa smatra "radikalnim".

"Nelegitimna desničarska većina u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država je za silovanje, za incest, protiv žena, protiv dece. Da li je to u redu?", komentarisala je američka autorka, rođaka bivšeg američkog predsednika i njegova oštra kritičarka Meri Tramp.

Za konzervativne medije, najveći problem je ono na šta ukazuje i glavni sudija Vrhovnog suda, da je u javnost procureo nacrt mišljenja. Republanski senator Tom Koton smatra da tužilaštvo mora da otkrije ko je odgovoran za to što je dokument stigao u javnost.

Demokratska senatorka Mejzi Hirono kaže da je zapravo "zapanjujuće to što je Vrhovni sud spreman da preokrene pravnu praksu staru 50 godina u oduzme ženi pravo da kontroliše svoje telo".

Protesti širom SAD

Demonstranti su se vrlo brzo skupili ispred Vrhovnog suda u znak protesta, pod sloganom "dalje od naših tela", tražeći da se zaštite prava na abortus.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na skupu za pravo na abortus u Njujorku, a protesti su održani i u Vašingtonu, Atlanti, Čikagu, Denveru, Los Anđelesu i Sijetlu, preneo je Rojters.

U Los Anđelesu je došlo do okršaja sa policijom, a jedan policajac je lakše povređen, dodaje AP.

AP: Oko 69 glasača nije za promenu zakona

Izveštaj dolazi usred zakonodavnog pritiska da se ograniči abortus u nekoliko država koje predvode republikanci čak i pre nego što sud donese svoju odluku. Kritičari tih mera kažu da će žene sa niskim primanjima nesrazmerno snositi teret novih ograničenja.

Anketa AP-NORC u decembru pokazala je da demokrate sve više vide zaštitu prava na abortus kao visoki prioritet za vladu.

Druge ankete pokazuju da relativno mali broj Amerikanaca želi da se poništi odluka u slučaju Ro protiv Vejda. "AP VoteCast" je otkrio da je 69 odsto glasača na predsedničkim izborima reklo da bi Vrhovni sud trebalo da ostavi odluku kakva jeste; samo 29 odsto je reklo da bi sud trebalo da poništi odluku. Uopšteno govoreći, ankete AP-NORC-a otkrivaju da većina javnosti podržava legalan abortus.

"Ne možemo dozvoliti da na naše odluke utiče bilo kakvi spoljni uticaj, kao što je zabrinutost zbog reakcije javnosti na naš rad“, nalazi se u dokumentu, koji je objavio Politiko.

Komentari (0)

Svet