Fokus

SAD: Rusija ostaje stalni član Saveta bezbednosti UN

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2022

-

16:35

SAD: Rusija ostaje stalni član Saveta bezbednosti UN
SAD: Rusija ostaje stalni član Saveta bezbednosti UN - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Vašington u ovom trenutku ne očekuje da će Rusija izgubiti status stalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali će nastaviti napore da izoluje Moskvu, izjavila je američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild u intervjuu za PBS.

"Veoma sam svesna i saosećam sa stavom ukrajinskog predsednika da je Savet bezbednosti, po njegovom mišljenju, sporo reagovao, ali mi preduzimamo prilično agresivne akcije protiv Rusa otkako je ovo počelo, i nastavićemo to da radimo", istakla je Tomas-Grinfild, prenosi TASS.

Ona je navela i da razume zahteve Ukrajine da se preispita stalno mesto Rusije u Savetu bezbednosti, ali da "trenutno ne vidi da će to biti promenjeno".

Ambasadorka je dodala da je Rusija i ranije pretila da će upotrebiti nuklearno oružje, kao i da je lažno optuživala Sjedinjenie Američke Države i Ukrajinu da su upotrebljavale hemijsko oružje, a sama ga je koristila u Siriji, navodi TASS.

Ruska ambasada u SAD saopštila je ranije da su optužbe Vašingtona da Rusija krši Konvenciju o hemijskom oružju neosnovane, a portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov je optužio ukrajinsku službu bezbednosti da je uz podršku zapadnih zemalja planirala da upotrebi toksične supstance protiv civila, pa da kasnije za to optuži Rusiju, prenosi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet