Evropa

U Moskvi održana generalna proba Parade pobede, među učesnicima i jedinica koja ratuje u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2022

-

11:02

U Moskvi održana generalna proba Parade pobede, među učesnicima i jedinica koja ratuje u Ukrajini
U Moskvi održana generalna proba Parade pobede, među učesnicima i jedinica koja ratuje u Ukrajini - Copyright Tanuug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

U Moskvi je danas održana generalna proba Parade pobede posvećene 77. godišnjici Pobede u Velikom otadžbinskom ratu, koja će biti održana 9. maja.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u probi učestvovalo 11.000 vojnika, 131 jedinica savremene vojne tehnike, kao i 77 aviona i helikoptera.

Crvenim trgom u vojnim vozilima prošla je i paradna jedinica učesnika "vojne intervencije" u Ukrajini, koju Moskva naziva "specijalna vojna operacija", a to je saopštio spiker tokom prolaska mehanizovane kolone, prenosi RIA Novosti.

Takođe, osam aviona MiG-29SMT napravilo je u vazduhu slovo Z, koje ruske snage u Ukrajini koriste kao znak raspoznavanja. To slovo je za Moskvu postalo jedan od simbola intervencije protiv Ukrajine.

Mediji su spekulisali da će parada biti održana i u Marijupolju u Ukrajini što je iz Moskve demantovano. Ruski zvaničnici su takođe negirali i tvrdnje da će na ovaj dan biti zvanično proglašen rat Ukrajini što bi otvorilo prostor za opštu mobilizaciju. Međutim, i dalje traju spekulacije da bi 9. maj koji je značajan za Rusiju mogao biti preloman i da bi mogao doneti novosti u vezi sa ratom u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (1)

str

07.05.2022 11:57

A Vojska Srbije, hoce li i ove godine ucestvovati ili ce se pridruziti evroamerickom bojkotu i sankcijama? I sta ce, ako ne ucestvujemo, reci Zaharova, hoce li nam zameriti ili oprostiti?

Evropa