Fokus

Mask obećava vraćanje Tviter naloga Trampu: Zabrane samo u dva slučaja

Komentari

Autor: AP, Euronews

10/05/2022

-

21:26

Mask obećava vraćanje Tviter naloga Trampu: Zabrane samo u dva slučaja
Mask obećava vraćanje Tviter naloga Trampu: Zabrane samo u dva slučaja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor kompanije Tesla i SpaceX Ilon Mask rekao je da će poništiti Tviterovu zabranu bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Govoreći na konferenciji "Budućnost automobila" koju je u utorak organizovao list Fajnenšel tajms, on je rekao da je "moralno loša" i "ekstremno glupa" odluka da se nekadašnjem republikanskom predsedniku zabrani Tviter.

On je rekao da bi trajne zabrane Tviter naloga trebalo da budu retke i rezervisane za naloge koji su prevare ili automatizovani botovi.

Mask, koji je sebe nazvao "apsolutistom slobode govora", nedavno je potpisao ugovor vredan 44 milijarde dolara (41 milijardu evra) za kupovinu Tvitera.

Tramp je trajno suspendovan sa Tvitera ubrzo nakon napada na američki Kapitol 6. januara. Tviter je u svojoj odluci naveo "rizik od daljeg podsticanja nasilja".

Suspenzija Trampovog naloga, koji je imao više od 88 miliona pratilaca, utišala je njegov primarni megafon nekoliko dana pre kraja predsedničkog mandata. To je pokrenulo debate da li bi na društvenim medijma trebalo da da se moderiraju nalozi moćnih globalnih lidera.

Ova odluka je pojačala njegove stavove među ljudima na političkoj desnici, rekao je Mask, nazivajući zabranu "moralno pogrešnom i potpuno glupom".

Tramp je ranije rekao za Foks Njuz da se neće vratiti na Tviter čak i ako Mask kupi platformu i vrati mu nalog, i rekao je da će koristiti sopstvenu aplikaciju za društvene medije pod nazivom Truth Social, koja je lansirana u Apple prodavnici aplikacija krajem februara.

Trampov portparol, piše AP, nije odmah odgovorio na zahtev za komentar kao odgovor na Maskove primedbe.

"Tviter bi trebalo da se oslobodi botova i prevaranta kako bi bio bolji javni forum za razmenu ideja", rekao je Mask.

Takođe, dodao je, trebalo da bude transparentno kada se preduzmu mere protiv nekog naloga uz objašnjenje šta je urađeno i zašto. Trenutno je, po njegovoj oceni, to previše nasumično.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet