Tehnologija

Šta za Tviter znači Maskovo viđenje slobode govora: "Dozvoljeno je sve što nije nezakonito"

Komentari

Autor: Euronews

28/04/2022

-

22:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask je preuzeo Tviter, ali zaposleni u toj kompaniji sasvim sigurno ne uživaju u objavama svog budućeg poslodavca na ovoj društvenoj mreži. Mask je, suštinski, poslednja 24 sata iskoristio za kritiku kako dosadašnje politike Tvitera, tako i rukovodstva te kompanije.

On je objavio kako društvena mreža "Truth Social" (Istina), koju je pokrenuo bivši američki predsednik Donald Tramp, pobeđuje Tviter i TikTok po broju preuzimanja na AppStore-u. Takođe, napisao je kako "Truth Social" zapravo postoji zbog toga što je Tviter cenzurisao slobodu govora.

Kada se prvi put pojavila informacija da bi Mask mogao da kupi Tviter, deo javnosti je bio zabrinut kako bi novo vlasništvo, uz Maskove stavove o zabrani korisnika, moglo da otvori vrata za povratak Trampa. Bivši američki predsednik je imao gotovo 90 miliona pratilaca u vreme kada mu je zabranjen pristup ovoj društvenoj mreži, u januaru 2021. godine.

Trampova trajna suspenzija usledila je dva dana nakon nereda na Kapitolu, gde su pristalice republikanskog predsednika napale policiju u sedištu američkog zakonodavnog sedišta. Kako su tada rekli iz Tvitera, Trampov nalog na ovoj društvenoj mreži je suspendovan zbog "rizika od daljeg podsticanja nasilja".  

Sam Tramp je, međutim, objasnio za američke medije kako nema nikakvu nameru da se vraća na Tviter, i dodao je da će ostati posvećen svojoj društvenoj mreži, odnosno platformi "Truth Social".

"Ne idem na Tviter, ostaću na 'Istini'. Nadam se da će Ilon kupiti Tviter i poboljšati ga, on je dobar čovek, ali ja ću ipak ostati na svojoj mreži", rekao je Tramp za "Foks njuz". 

Šta se očekuje od Maska?

Osetivši se prozvanim zbog ovih, ali i ranijih Maskovih objava, trenutno prvi čovek Tvitera Parag Agraval, obratio se javnosti, takođe tvitom. On je rekao da je "prihvatio ovaj posao kako bi promenio Tviter nabolje i ispravio kurs tamo gde treba". Takođe, dodao je i da je "ponosan na ljude koji nastavljaju da rade posao sa fokusom i hitnošću uprkos 'buci'".

Da ni Ilonu Masku nije sve potaman, govori i činjenica da su nakon kupovine Tvitera akcije Tesle pale, mada su se u međuvremenu vratile. Ugovor koji je Ilon Mask potpisao prilikom kupovine Tvitera zapravo sadrži klauzulu u kojoj piše da on sme da tvituje o dogovoru za preuzimanje kompanije, ali ne i da omalovažava firmu ili njene predstavnike.

Neke poteze na mestu novog vlasnika Tvitera najavio je sam Mask, ali se u javnosti dosta spekuliše o tome šta bi još izvršni direktor Tesle i Spejs Iksa mogao da uradi na čelu ove društvene mreže.

profimedia

 

On je sugerisao da će možda "naterati" korisnike da plaćaju za korišćenje Tvitera, ali i da će istovremeno "udariti" na botove širom sveta, odnosno lažne naloge ili one naloge koji su pravljeni sa ciljem da prenose i agituju za određenu agendu. Takođe, postoji i velika mogućnost da će biti uvedena opcija uređivanja ("editovanja") objava, što je funkcija koju traže mnogi korisnici Tvitera.

U međuvremenu, Mask je objavio i da bi privatne poruke na Tviteru trebalo da budu zaštićene kao što je to slučaj na aplikaciji Signal, kako niko ne bi mogao da špijunira ili hakuje dopisivanja među korisnicima. Još dva tvita Maska koja su izazvala brojne reakcije, ne samo na društvenim mrežama već i šire, bila su u šaljivom tonu.

Prvo je rekao da će da kupi Koka-kolu i vrati kokain u nju, a zatim je na sugestiju da bi mogao kupiti Mekdonalds restorane i konačno rešiti problem sa mašinama za sladoled koje ne rade, odgovorio kako "ipak ne može da čini čuda".

Nezadovoljstvo upravnim odborom

Pored objava o tome šta bi mogao da uradi u budućnosti ili ne, Mask je, uprkos klauzuli ugovora, javno kritikovao jednu od osoba koja je najviše pozicionirana u Tviteru - u pitanju je Vidžeja Gade, dugogodišnja šefica za pravne poslove, politiku i bezbednost.

Mask je objavio "mim" na kom se nalazi i Gade, uz natpis kojim sugeriše da je Tviter pristrasan u korist levičara. Maskovi pratioci su uskoro retvitovali ovu objavo više desetina hiljada puta, a pisali su i kako bi Gade trebalo da dobije otkaz i da se "vrati u Indiju". 

Ovo je bio samo jedan od primera u kojima Mask kritikuje rukovodstvo Tvitera, a brojni pratioci ga u tome podržavaju.

Takođe, novi vlasnik Tvitera nije saglasan sa stavom rukovodstva da je za slobodan govor dovoljno samo povećati zaštitu korisnika od maltretiranja drugih na toj društvenoj mreži, već je rekao da bi rado "dozvolio slobodan govor u onoj meri u kojoj objave na Tviteru ne krše zakon".

Dokumentacija o hartijama od vrednosti objavljena 14. aprila, kada je Mask dao ponudu za kupovinu Tvitera, otkrila je da milijarder u svakom slučaju nema poverenja u trenutno rukovodstvo kompanije.

"Ako dogovor ne uspe, s obzirom na to da nemam poverenja u menadžment niti verujem da mogu pokrenuti neophodnu promenu na javnom tržištu, morao bih da preispitam svoju ulogu deoničara", upozorio je Mask.

Ovaj nedostatak poverenja mogao bi da dovede do toga da sadašnji šef Agraval, koji je postao izvršni direktor Tvitera u novembru prošle godine, podnese ostavku kada Mask završi svoju akviziciju. On je ranije bio glavni tehnološki direktor kompanije, a zaradio je više od 30 miliona dolara (28 miliona evra) u 2021. godini - uglavnom u nagradama za akcije.

Procene istraživačke firme Ekvilar sugerišu da bi Agraval mogao da dobije otpremninu u vrednosti od oko 42 miliona dolara (39,2 miliona evra) ako se povuče u roku od 12 meseci od imenovanja za generalnog direktora u novembru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin