Fokus

U Severnoj Koreji za dan preminula 21 osoba: Nakon pojave prvih slučajeva korone, Kim Džong Un o "velikoj katastrofi"

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2022

-

08:44

U Severnoj Koreji za dan preminula 21 osoba: Nakon pojave prvih slučajeva korone, Kim Džong Un o "velikoj katastrofi"
Tanjug/AP/Ng Han Guan - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

U Severnoj Koreji u petak je preminula 21 osoba pošto su imali visoku temperaturu, a sve nakon pojave prvih slučajeva korona virusa, javio je danas Rojters.

Severnokorejski mediji nisu potvrdili da li su novi smrtni slučajevi izazvani kovidom, ali je državna novinska agencija KCNA u petak navela da je jedna smrt izazvana omikron sojem.

Lider Kim Džong Un je trenutnu situaciju nazvao "velikom katastrofom", prenela je KCNA, koja je dodala da se 280.810 ljudi leči od "simptoma".

On je dodao da je širenje kovida stavilo zemlju u veliki problem i pozvao na opštu borbu da se prevaziđe epidemija. Britanska novinska agencija dodaje da zbog ograničenog testiranja broj zabeleženih infekcija verovatno ne oslikava stvarni broj obolelih, što bi moglo, kako se navodi, da dovede do hiljade mrtvih u jednoj od jedine dve zemlje koje nemaju kampanju vakcinacije, rekli su eksperti.

Vladajuća Radnička partija imala je hitan sastanak, nakon izveštaja o 280.000 obolelih i 27 mrtvih (šestoro je preminulo u četvrtak) zbog bolesti "nepoznatog porekla koja je počela da se pojavljuje krajem aprila", dodala je KCNA.

"Širenje ove epidemije je veliki problem za našu zemlju od osnivanja, ali ako ne izgubimo fokus u primenjivanju pandemijskih mera i ostanemo organizaciono jaki, možemo prebroditi krizu", kazao je Kim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet