Fokus

Desetine povređenih u sukobu Palestinaca i policije Jerusalimu

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2022

-

23:56

Desetine povređenih u sukobu Palestinaca i policije Jerusalimu
Jerusalim - Copyright Tanjug AP/Maya Alleruzzo

veličina teksta

Aa Aa

Desetine ljudi povređene su danas kada je izraelska policija ispalila gumene metke u pokušaju da zaustavi protest Palestinaca u Jerusalimu nakon sahrane mladića koji je podlegao povredama zadobijenim u sukobu sa policijom prošlog meseca.

Stotine Palestinaca prisustvovale su pogrebnoj povorci za Valida Šarifa, koji je proglašen mrtvim u subotu.

Šarif je zadobio tešku povredu glave 22. aprila kada je policija ispalila gumene metke na Palestince koji su je gađali kamenjem u kompleksu džamije Al Aksa, u Jerusalimu. Ožalošćeni su doneli njegovo telo na molitvu u Al Aksu pre nego što su krenuli na groblje van Starog grada, prenosi AP.

Izraelska policija je saopštila da su demonstranti u njihovom pravcu bacali kamenje, štapove i petarde. Palestinska organizacja Crveni polumesec je saopštila da je 71 Palestinac zadobio povrede od gumenih metaka, šok bombi i udaraca.

Policija je navela da je povređeno šest njenih pripadnika.

Tokom aprila sukobi u džamiji bili su skoro svakodnevni, pošto se islamski Ramazan poklopio sa jevrejskom proslavom Pashe, zbog čega je stotine hiljada muslimana i Jevreja posetilo prostor džamije Al Aksa u Jerusalimu, čiji kompleks predstavlja svetinju za obe religije.

Al Aksa je treće najsvetije mesto za islamske vernike, a izgrađena je na vrhu brda koje je najsvetije mesto za Jevreje, koji ga nazivaju Hramovnom gorom i to je već decenijama glavno žarište izraelsko-palestinskog nasilja, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet