Fokus

Nova stranica u komercijalnoj avijaciji: Saudijska kompanija organizovala prvi let sa u potpunosti ženskom posadom

Komentari

Autor: FoNet

22/05/2022

-

21:10

Nova stranica u komercijalnoj avijaciji: Saudijska kompanija organizovala prvi let sa u potpunosti ženskom posadom
Nova stranica u komercijalnoj avijaciji: Saudijska kompanija organizovala prvi let sa u potpunosti ženskom posadom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska lou-kost aviokompanija "Flajadeal" ušla je u anale komercijalne avijacije tako što je organizovala prvi let isključivo sa ženskom posadom.

Kako su izvestili lokalni mediji, podružnica vodećeg nacionalnog avioprevoznika "Saudija" let je imala Erbasom 320 na realciji Rijad-Džeda, preneo je Tas. Svih sedan članova posade - piloti i stjuardese - bile su žene, a kopilot je bila Jara Jan, najmlađa žena pilot u Kraljevstvu.

profimedia

 

Portparol aviokompanije Imad Iskandarani rekao je da su najveći deo posade činile državljanke Saudijske Arabije.

U prethodnih desetak godina Saudijska Arabija je počela ženama da daje prava koja nisu imale, pa su tako dobile mogućnost da se dokazuju i u avijaciji, a 2019. godine dvadesetdevetogodišnja Jasmin al-Maimani postala je prva žena kapetan na komercijalnom letu u Saudijskoj Arabiji.

 

 

Prema zvaničnim podacima, 2020. godine broj žena angažovanih u visokostručnim delatnostima u Saudijskoj Arabiji uvećan je na 33 odsto, sa 19 procenata, koliko ih je bilo četiri godine ranije.

Komentari (0)

Svet