Fokus

Predstavnici APEK: Rusija odmah da prekine rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2022

-

09:14

Predstavnici APEK: Rusija odmah da prekine rat u Ukrajini
Predstavnici APEK: Rusija odmah da prekine rat u Ukrajini - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici sedam država, među kojima su i oni koji su napustili sastanak ministara ekonomije Azijsko-pacifičke ekonomske kooperacije (APEK) u znak protesta zbog ruskog napada na Ukrajinu, pozvali su Rusiju da odmah prekine sa vojnim dejstvima u Ukrajini.

Predstavnici SAD, Australije, Kanade, Čilea, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda, naveli su u zajedničkom saopštenju da su duboko zabrinuti zbog humanitarne krize u Ukrajini, preneo je Rojters.

"Potvrđujući važnost međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima koji podržava otvoren, dinamičan, otporan i miran azijsko-pacifički region, snažno apelujemo na Rusiju da odmah prekine upotrebu sile i potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage iz Ukrajine", saopštili su u zajedničkom saopštenju predstavnici sedam zemalja.

Predstavnici pojedinih zemalja su napustili sastanak kada je ruski ministar za ekonomiju Maksim Rešetnikov govorio na otvaranju dvodnevnog sastanka na APEK-u, koji čini 21 zemlju.

Delegacije pet zemalja koje su izrazile protest, vratili su se na sastanak kada je Rešetnikov završio govor, otkrio je zvaničnik Tajlanda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet