Fokus

Jermakov: Rusija nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2022

-

15:47

Jermakov: Rusija nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja
Jermakov: Rusija nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je znatno nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja, izjavio je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov.

"Što se tiče reakcije na ovakav razvoj događaja, u konkretnom slučaju, prema tvrdnjama SAD, one već dugi niz godina pokušavaju da ''sustignu'' Rusiju, koja je pokazala značajan napredak u razvoju hipersoničnih sistema", rekao je on za TAS S.

Prema njegovim rečima, to je bio nezaobilazan potez u ruskoj situaciji da se obezbedi garantovano prevazilaženje američkog globalnog sistema protivraketne odbrane, kao i pouzdano osigura održavanje strateške stabilnosti.

"Očigledno, za Vašington je ovo pokušaj da se obnovi primetno poljuljana reputacija napredne vojne sile sa najsavremenijim naoružanjem, međutim, vredi napomenuti da uprkos ogromnim finansijskim resursima, nijedan punopravni hipersonični sistem u Sjedinjenim Američkim Državama još nije pušten u upotrebu", naglasio je Jermakov.

On je naveo da je malo verovatno da će se Rusija i SAD vratiti dijalogu o strateškoj stabilnosti koji su zamrzle SAD dok se ne završi ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini.

"U sadašnjoj situaciji, kada su zapadne zemlje, sa svojim inherentnim cinizmom, izabrale strategiju vođenja posredničkog rata sa Rusijom, a mi moramo čvrsto da branimo naše fundamentalne interese koje ugražava Kjev, koji je dugo bio pod spoljnom kontrolom Zapadnog bloka, nema smisla spekulisati o izgledima za strateški dijalog sa SAD.

Možda bi bilo izvodljivo da se vratimo na ovu temu nakon što se specijalna vojna operacija završi i suštinski zadaci koje je postavio Putin budu ispunjeni, rekao je Jermakov.

Rusija namerava da u bliskoj budućnosti pokrene pitanje vojno-bioloških aktivnosti SAD u Ukrajini na otvorenim sastancima u Savetu bezbednosti UN, dodao je on.

Komentari (0)

Svet