Fokus

Prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Nigeriji

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

23:37

Prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Nigeriji
Prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Nigeriji - Copyright profimedia, Tanjug/AP/CDC

veličina teksta

Aa Aa

U Nigeriji je potvrđen prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja ove godine kod pacijenta sa komplikovanim zdravstvenim stanjem, saopštila je nacionalna Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Agencija je saopštila da je juče od 66 sumnjivih pacijenata potvrđen 21 slučaj bolesti majmunskih boginja koje su, inače, endemsko oboljenje u Nigeriji i drugim delovima zapadne i centralne Afrike, preneo je AP.

"Prijavljena je smrt 40-godišnjeg pacijenta koji je imao prateći komorbiditet i koji je uzimao imunosupresivne lekove", saopštio je nigerijski CDC.

Nigerija nije imala prijavljene slučajeve majmunskih boginja od septembra 2017. godine, ali nastavlja da izveštava o sporadičnom pojavljivanju te bolesti.

Glavni ekspert Svetske zdravstvene organizacije za majmunske boginje Rosamunda Luis rekla je ranije danas da ne očekuje da će preko 300 slučajeva prijavljenih do danas prerasti u još jednu pandemiju.

Ona je, međutim, priznala da još ima mnogo nepoznanica, uključujući pitanje kako se bolest širi i da li obustavljanje masovne imunizacije protiv malih boginja pre nekoliko decenija možda ubrzava prenošenje.

SZO je saopštila ranije da majmunske boginje trenutno predstavljaju "umereni rizik" za javno zdravlje na globalnom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet