Društvo

Temperatura, jeza i kraste - kakve je klinička slika majmunskih boginja

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2022

-

15:45

Temperatura, jeza i kraste - kakve je klinička slika majmunskih boginja
Temperatura, jeza i kraste - kakve je klinička slika majmunskih boginja - Copyright Tanjug/AP/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC

veličina teksta

Aa Aa

Klinička slika obolelih, nakon što se zaraze majmunskim boginjama, su povišena temperatura, jeza i bol u mišićima, dok se u kasnijem stadijumu bolesti javljaju osipi koji se razvijaju do krasti, rekla je danas virusološkinja Nada Kuljić Kapulica.

Ona je, gostujući u "Uranku" na TV K1, naglasila da mesta za paniku nema, jer, iako epidemija majmunskih boginja raste, taj virus je, za razliku od koronavirusa, stabilan i ne mutira tako lako, te do pandemije neće doći.

"Kod čoveka se vrlo lako prepozna da li se zarazio majmunskim boginjama, bez obzira na koji način se zarazio. Klinička slika ovih bolesnika je povišena temperatura, jeza, bol u mišićima i posle nekoliko dana javlja se osip, prvo imate makulu, pa rezikulu, zatim se to zagnoji pa imate krastu", kazala je Kuljić Kapulica.

Na pitanje po čemu se ove boginje razlikuju u odnosu na varičele, doktorka je rekla da je osip kod majmunskih boginja u istom stadijumu - ili su sve kraste ili su sve pustule, a kod variočele su osipi u različitom stadijumu.

Doktorka je podsetila da je jedan nigerijski infektiolog pre 30 godina napomenuo da bi majmunske boginje, koje u njegovoj zemlji predstavljaju problem, mogle da postanu problem u svetu, ali da nema mesta panici.

"Ne treba da paničimo, jedan poznati infektolog je krajem 60-ih godina rekao da knjigu infektivnih bolesti treba zatvoriti, a drugi mu je odgovorio da je rat dobijen na drugoj strani. Mi smo imali pojavu novih bolesti i sve su prolazile", kazala je Kapulica.

Prema njenim rečima, ova grupa virusa se potpuno razlikuje od korona virusa.

Rekla je da su Poks virusi stabilni i da ne mutiraju, već da je to samo jedan soj virusa koji daje bolest, tako da, poručila je, apsolutno nema mesta panici.

"Neće imati razmere Kovida 19, ali će epidamija ovog virusa sigurno rasti, mora da se otkrije rezervoar virusa", zaključila je Kuljić Kapulica za K1 televiziju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija