Fokus

Novi Zeland uvodi porez na krave i ovce zbog emisije gasova

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

10:52

Novi Zeland uvodi porez na krave i ovce zbog emisije gasova
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi Zeland je predstavio plan za oporezivanje emisije gasova ovaca i goveda s ciljem da se uhvati u koštac sa jednim od najvećih izvora gasova s efektom staklene bašte u toj zemlji.

Novi Zeland bi tako postao prva država koja naplaćuje porez farmerima na emisiju metana od stoke koju gaje, izveštava britanski javni servis BBC.

U toj zemlji, s populacijom nešto većom od pet miliona ljudi, gaji se oko 10 miliona goveda i 26 miliona ovaca. Skoro polovina od ukupnih emisija gasova s efektom staklene bašte, uglavnom metana, potiče na Novom Zelandu iz poljoprivrede.

Emisije tzv. "staklenih gasova" iz poljoprivrede ranije nisu bile uključene u šemu trgovine emisijama u toj zemlji, zbog čega su oni koji to kritikuju apelovali na vladu da učini više kako bi se zaustavilo globalno zagrevanje.

Prema predlogu, stočari će morati da plaćaju emisije gasova sa njihovih farmi od 2025. godine.

Plan takođe uključuje podsticaje za farmere koji smanjuju emisije putem aditiva za stočnu hranu, dok bi sadnja drveća na farmama mogla da se iskoristi za neutralisanje emisija.

Novac prikupljen od tog poreza biće uložen u istraživanje, razvoj i savetodavne usluge za poljoprivrednike, saopštilo je Ministarstvo za životnu sredinu.

Ministar finansija Novog Zelanda je prošlog meseca objavio da je planirano 2,9 milijardi novozelandskih dolara (1,9 milijardi američkih dolara) za program borbe protiv klimatskih promena, koji će se finansirati iz sistema trgovine emisijama koji će oporezovati zagađivače.

Komentari (0)

Svet