Fokus

Kanadska ministarka odbrane: Veoma je zabrinjavajuće ponašanje Kine zbog ometanja našeg aviona u blizini Severne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2022

-

09:24

Kanadska ministarka odbrane: Veoma je zabrinjavajuće ponašanje Kine zbog ometanja našeg aviona u blizini Severne Koreje
Anita Anand - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Kanada smatra da je Kina pokazala "veoma zabrinjavajuće i neprofesionalno" ponašanje, kada je ometala njen patrolni avion u blizini Severne Koreje, saopštila je danas ministarka odbrane Anita Anand.

U obraćanju na marginama Šangri-La dijaloga u Singapuru, azijskom bezbednosnom sastanku, Anand je rekla da je to pitanje pokrenuto diplomatskim kanalima, prenosi Rojters. Upitana da li je razgovarala sa kineskim ministrom odbrane Vei Fengheom, koji je takođe na sastanku, Anand je rekla da je imala susrete se sa brojnim kolegama tokom konferencije, navodi britanska agencija.

Kanadska vojska optužila je ovog meseca Peking da je ometao njene patrolne avione dok su nadgledali kršenje sankcija Severne Koreje, što ih je u nekim slučajevima primoralo da skrenu sa putanje leta.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su kanadski vojni avioni pojačali izviđanje i provokacije protiv Kine, ugrožavajući nacionalnu bezbednost te azijske zemlje.

"Presretanja naših letelica koja su izvršili Kinezi su veoma zabrinjavajuća i neprofesionalna i moramo da osiguramo da bezbednost naših pilota ne bude ugrožena, posebno kada oni prosto nadgledaju po zahtevu i u skladu sa misijama koje su odobrile UN", rekla je Anand.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je na ovom sastanku ranije danas da je došlo do "alarmantnog" povećanja broja nebezbednih i neprofesionalnih susreta kineskih aviona i plovila sa onima drugih zemalja, navodi Rojters.

Komentari (0)

Svet