Fokus

Predstavljena nova vlada Hong Konga, očekuje se dolazak kineskog predsednika na polaganje zakletve

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2022

-

08:41

Predstavljena nova vlada Hong Konga, očekuje se dolazak kineskog predsednika na polaganje zakletve
Predstavljena nova vlada Hong Konga, očekuje se dolazak kineskog predsednika na polaganje zakletve - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas predstavila listu novih najviših zvaničnika Hong Konga pod novim liderom Džonom Lijem, koji je obećao da će grad "podići na nove visine" i u narednih pet godina postići pomak "od stabilnosti do prosperiteta".

"Bićemo proaktivni u pridobijanju poverenja ljudi. Moj tim i ja ćemo se suočavati sa izazovima Hong Konga", poručio je Li, koji je odbacio zabrinutost zbog sankcija koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države.

Predviđeno je da članovi nove vlade polože zakletvu 1. jula, u danu kada ovaj kineski finansijski centar obeležava 25. godišnjicu od predaje britanske uprave Kini.

Neki mediji u Hong Kongu su preneli da se očekuje da predsednik Kine Si Ðinping doputuje u Hong Kong, da prisustvuje ustoličenju Lija i njegovog kabineta.

Lista zvaničnika u novom kabinetu koju su objavile zvanična novinska agencija Sinhua i vlada Hong Konga, pokazuje da je sekretar za finansije Pol Čan zadržao svoju funkciju, da će Pol Lam zameniti Terezu Čeng na mestu sekretara za pravdu, kao i da će Erik Čan postati novi glavni sekretar, tj. drugi zvaničnik u hijerarhiji, prenosi Rojters.

Bivša liderka Hong Konga, Keri Lem, bila je na vlasti u jednom od najburnijih perioda koji je protekao uz demonstracije, sveobuhvatan novi zakon o nacionalnoj bezbednosti i borbu protiv korona virusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet