Fokus

Ekstremisti Islamske države preuzeli odgovornost za napad na hram Sika u Kabulu

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2022

-

13:11

Ekstremisti Islamske države preuzeli odgovornost za napad na hram Sika u Kabulu
Ekstremisti Islamske države preuzeli odgovornost za napad na hram Sika u Kabulu - Copyright AP/ Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremistička grupa Islamska država (ID) preuzela je odgovornost za napad na hram Sika u glavnom gradu Avganistana Kabulu, u kojem je ubijen najmanje jedan vernik, a ranjeno sedmoro.

U saopštenju ID objavljenom na veb stranici Amak navodi se da je napad na "hramove Sika i hinduista" odgovor na navodne uvrede koje je na račun proroka Muhameda, centralne ličnosti islamske religije, uputio jedan zvaničnik indijske vlade, bez imenovanja tog indijskog funkcionera.

U izveštaju AP se navodi da su avganistanski zvaničnici saopštili da su naoružani ljudi juče ujutru napali bogomolju Sika, poznatu kao Gurdvara, kao i da je došlo do razmene vatre između napadača i talibanskih boraca koji su pokušavali da zaštite versko zdanje.

Vozilo napunjeno eksplozivom detonirano je ispred hrama, ali nije bilo žrtava, međutim pre toga, naoružani napadači su bacali ručne bombe i izazvali požar u blizini porte hrama.

Islamska država je saopštila da je Abu Mohamed al-Tadžiki, član grupe ID, upao u Gurdvaru nakon što je ubio stražara, zatim je iz automatskog oružja pucao na ljude u hramu, a potom bacao ručne bombe.

Ekstremisti ID koji su se nalazili ispred hrama detonirali su četiri eksplozivne naprave i auto-bombu na talibanske patrole, koje su pokušale da zaštite svetilište Sika, a bitka je završena posle tri sata, navodi se u izveštaju Amaka.

Koalicija Sika, najveća organizacija za građanska prava Sika sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštila je da je Gurdvara značajno oštećena u napadu ekstremista ID.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet