Fokus

Rekordna potrošnja struje u Kini zbog velikh vrućina

Komentari

Autor: Tanjug

22/06/2022

-

09:18

Rekordna potrošnja struje u Kini zbog velikh vrućina
Rekordna potrošnja struje u Kini zbog velikh vrućina - Copyright Tanjug/ AP Photo/Mark Sćiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Potrošnja električne energije u kineskim provincijama Šandong i Henan dostigla je rekordne nivoe ove nedelje, prvenstveno zbog upotrebe klima uređaja, pošto je toplotni talasi zahvatio regione severno od reke Jangce.

Opterećenje elektroenergetske mreže Šandonga iznosilo je u utroak 92,94 miliona kilovata, premašivši raniji rekord od 90,22 miliona kilovata iz 2020. godine, objavila je kineska državna televizija danas, prenosi Rojters.

Nekoliko gradova u Šandongu, u kojima je proglašen "crveni alarm" zbog visokih temperatura, takođe su zabeležili istorijski visoka opterećenja elektromreže. Potrošnja struje u Henanu je dostigla u ponedeljak vrhunac od 71,08 miliona kilovata, nadmašivši prethodni rekord od 65,34 miliona kilovata, javljaju državni mediji.

Premijer Li Kećang je, prilikom obilaska jedne termoelektralne u provinciji Hebej, rekao da Kina mora da poveća kapacitet proizvodnje uglja kako bi "odlučno sprečila nestanke struje", objavili su tamošnji mediji kasno sinoć.

Delovi Hebeja i obližnjih provincija Henan i Šandong suočavaju se ovog meseca sa sušom. Kineska meteorološka služba izdala je danas "narandžasti alam" upozorenja na visoke temperature u regionima te tri provincije. Za razliku od toplotnog talasa na severu Kine, jaka kiša pada u sedam provincija na jugu zemlje, a kroz južnu metropolu Guangdžou je prošao tornado koji je prošle nedelje prekinuo snabdevanje strujom više od 5.400 korisnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet