Fokus

Zmija "izviđač" pomogla u pronalaženju najteže ženke burmanskog pitona ikada: Poslednji obrok - odrasli jelen

Komentari

Autor: AP

22/06/2022

-

23:52

Zmija "izviđač" pomogla u pronalaženju najteže ženke burmanskog pitona ikada: Poslednji  obrok - odrasli jelen
Zmija "izviđač" pomogla u pronalaženju najteže ženke burmanskog pitona ikada: Poslednji obrok - odrasli jelen - Copyright Tanjug / Conservancy of Southwest Florida via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tim biologa nedavno je na Floridi pronašao najtežu ženku burmanskog pitona ikada viđenu u tom području i izvukao je iz tog područja zbog ugrožavanja razmnožavanja vrsta sisara.

Piton je bio težak 98 kilograma i dugačak pet metara, a ženka je imala i 122 jaja u razvoju, navela je služba zaštite jugozapadne Floride u saopštenju za javnost, prenosi AP.

Biolozi su koristili radio predajnike "ugrađene" u Dioniza, mušku zmiju "izviđača" da bi proučavali kretanje ženke pitona, ponašanje pri razmnožavanju i korišćenje staništa, rekao je Ian Bartozek, stručnjak za divlje životinje i menadžer projekta za zaštitu životne sredine.

"Kako pronalaziš iglu u plastu sena? Možete koristiti magnet, a na sličan način naše muške izviđačke zmije privlače najveće ženke okolo", rekao je Bartošek.

Biolog Ijan Isterling i pripravnik Kajl Findli pomogli su da uhvate ženku zmije i odvuku je kroz šumu do kamiona.

Nakon pregleda pronađena su kopita u zmijinom digestivnom sistemu, što znači da je odrasli belorepi jelen bio njen poslednji obrok.

Tanjug / Conservancy of Southwest Florida via AP

 

Bartošek je rekao da uklanjanje ženki pitona igra ključnu ulogu u narušavanju ciklusa razmnožavanja.

"Ovo je pitanje divljih životinja našeg vremena na Južnoj Floridi", rekao je on.

Otkako je program počeo 2013. godine, uklonili su preko 1.000 pitona sa približno 25.900 hektara na jugozapadu Floride.

Na tom delu, pronađeno je desetine jelena belorepana u utrobama burmanskih pitona. Istraživači podataka sa Univerziteta Florida dokumentovali su 24 vrste sisara, 47 vrsta ptica i dve vrste gmizavaca u stomacima pitona.

Tanjug / Conservancy of Southwest Florida via AP

 

Pre nedavnog otkrića, najveća ženka koja je uklonjena kroz program zaštite bila je teška 84 kilograma i bila je najteži piton uhvaćen u to vreme na Floridi, rekli su zvaničnici.

Državni program za uklanjanje pitona traje dve nedelje u avgustu. Učesnici se takmiče za nagrade, uključujući 2.500 dolara za hvatanje najviše pitona.

Prošlogodišnji izazov uključivao je više od 600 ljudi iz 25 država.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet