Život

VIDEO Možda najveći krompir na svetu nikao u bašti obrasloj korovom: Stavili su mu šešir, prijavili Ginisu i nazvali Dag

Komentari

Autor: AP

04/11/2021

-

19:36

No Comment • AP

veličina teksta

Aa Aa

Kolin i Dona Kreg-Braun plevili su svoju baštu na Novom Zelandu kada im je motika udarila u nešto ispod zemlje.

Tada je par počeo da kopa i zapazio ogromnu biljku koja je ličila na pečurku – bio je to krompir, zaključio je Kolin kada je odlomio komad i okusio ga.

"Nismo mogli da verujemo, bio je ogroman", rekla je Dona pokazujući krompir od približno osam kilograma koji, po njenom mišljenju, ima neobičan "mutanski" izgled. 

Nekoliko nedelja posle pronalaženja krompira 30. avgusta, on je postalo slavna ličnost na maloj farmi bračnog para. Nazvali su ga Dag.

"Stavili smo mu šešir. Okačili smo ga na Fejsbuk, vodili ga u šetnju da ga malo vidi sunce. Sve je to pomalo zabavno. Neverovatno je šta zabavlja ljude", rekao je bračni par.

Da li je Dag zaista najveći krompir na svetu?

Merenje na lokalnoj pijaci pokazalo je da krompir Dag ima 7,8 kg, a u Ginisovoj knjizi rekorda najteži krompir pronađen u Britaniji 2011. godine imao je manje od pet kilograma.

Par kaže da su se javili Ginisovoj knjizi, a sada čekaju njihov odgovor. Oni su ubrzo odgovorili na zahtev za ažuriranje podataka.

Kolin je rekao da nema nikakvih tajnih saveta za baštovanstvo. Obično bacaju mnogo kravljeg đubriva i slame u svoju baštu, pa samo čekaju šta će se desiti. 

On je dodao da su u tom delu bašte ranije uzgajali krastavce, pre nego što je korov prevladao, a da na tom mestu nikada nisu imali krompir. Pretpostavljaju da je Dag samonikao i vrlo verovatno da raste nekoliko godina ili više.

"Za mene je to misterija. To su mala prijatna iznenađenja prirode", dodao je Kolin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin