Fokus

Pravo na abortus diže Ameriku na noge - masovni protesti protiv odluke Vrhovnog suda: Pred nama je duga i skupa borba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2022

-

18:59

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Američki Vrhovni sud poništio je u petak presudu Rou protiv Vejda iz 1973. godine koja je ženama omogućavala ustavno pravo na abortus, što bi moglo da dovede do toga da veliki deo saveznih država potpuno zabrani pobačaj ili ga rizgorozno ograniči. Odluka Vrhovnog suda izazvala je masovne proteste širom SAD koji traju već tri dana.

"Nije tvoja materica, nije tvoj izbor", uzvikivali su demonstranti i u Vašingtonu, Čikagu, Sijetlu, Ostinu i mnogim drugim gradovima, a u nekima je došlo i do incidenata.

Smatra se da će ukidanje pristupa abortusu najviše uticati na siromašne žene - za koje je već veća verovatnoća da će tražiti prekid trudnoće. Žene u dvadesetim godinama najčešće idu na abortus - 2019. godine oko 57 odsto je bilo u ovoj starosnoj grupi. 

Tanjug AP/Damian Dovarganes

 

NPR navodi da je 11 država već proglasilo abortus nezakonitim, a 12 drugih država se sprema da usvoji zakone u vezi sa tim. To, međutim, nije slučaj sa Kalifornijom čiji guverner Gevin Njusom kaže da će abortus ostati legalan.

"Nećemo sarađivati ni sa jednom državom koja pokušava da krivično goni žene ili doktore zbog primanja ili pružanja reproduktivne nege", poručio je on.

Ipak, nisu svi ovako raspoloženi. Deo konzervativnih medija i republikanaca u SAD podržavaju odvaku odluku suda. Republikanski kongresmen iz Ohaja Džim Džordan tvrdi da je značajna odluka Vrhovnog suda da okonča priznanje ustavnog prava žene na abortus i "pobeda nad taktikom zastrašivanja levice". On je pohvalio odluku bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog odluke da u sud postavi nekoliko sudija koje su i donele ovakvu odluku.

"Ta odluka bila je ogromna pobeda za život", rekao je on.

Tanjug AP/Gemunu Amarasinghe

 

Demokratska kandidatkinja za guvernera Džordžije Stejsi Abrams pozvala je na zakonodavno rešenje koje bi vratilo pristup abortusu širom zemlje, ali profesor sa Harvarda Lorens Trajb kaže da je pred nama "duga, zapletena, haotična i, u smislu ljudske patnje, užasno skupa borba".

"Možda će trebati generacije da se potpuno povrati pravo na abortus", rekao je on.

Oglasile se brojne firme

Više velikih američkih kompanija, među kojima su Dizni, JP Morgan, Meta i Amazon, saopštilo je da će svojim zaposlenicama plaćati troškove putovanja ako budu morale da idu u druge savezne države da bi uradile abortus.

Posle odluke Vrhovnog suda SAD da abortus ne spada u ustavom zagarantovana prava, saveznim državama je ostavljeno da same uređuju tu oblast. Dizni u svom sedištu u Floridi zapošljava oko 80.000 ljudi, a guverner te države već je potpisao zakon kojim se zabranjuju abortusi posle 15. nedelje trudnoće.

Kompanija je saopštila da je ostala posvećena da svim svojim zaposlenima obezbedi "sveobuhvatnu pristupačnu zdravstvenu zaštitu", uključujući planiranje porodice i reproduktivnu negu, "bez obzira gde žive“.

profimedia

 

JP Morgan je takođe obavestio sve zaposlene da će im pokrivati troškove putovanja zbog medicinskih zahvata, "uključujući legalne abortuse".

"Usredsređeni smo na zdravlje i dobrobit naših zaposlenih i želimo da im osiguramo pristup svim benefitima", rekla je portparolka banke.

Gotovo identično saopštenje izdala je i američka investiciona banka Goldman Saks, koja će od 1. jula plaćati putne troškove zbog abortusa.

Na isti način su reagovali i izdavač "Voga", kompanija Konde Nast i proizvođač džinsa "Levi Štraus".

Polemika i u Srbiji

I odluka Vrhovnog suda SAD nije prošla bez reakcija iz Srbije. Pitanje abortusa izazvalo je pravu online prepirku između Vladimira Đukanovića, funkcionera SNS i Zorane Mihajlović, ministarke u Vladi Srbije. 

Đukanović, naime, podržava ovakvu odluku Vrhovnog suda SAD i čak je na svom Tviter nalogu uporedio one feministkinje koje se protive ovakvoj odluci Vrhovnog suda "sa kravama". Ministarka Mihajlović je na svom Instagram nalogu odgovorila na ovu uvredu Đukanovića, a onda je on napisao da se ona prepoznala u njegovim tvrdnjama. Polemika je nastavljena u nekoliko objava.

Komentari (0)

Svet