Fokus

Sve duža lista američkih firmi koje će zaposlenima plaćati putovanje u druge zemlje da bi uradile abortus

Komentari

Autor: Fonet

26/06/2022

-

23:48

Sve duža lista američkih firmi koje će zaposlenima plaćati putovanje u druge zemlje da bi uradile abortus
Sve duža lista američkih firmi koje će zaposlenima plaćati putovanje u druge zemlje da bi uradile abortus - Copyright Tanjug/AP/Mariam Zuhaib, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Više velikih američkih kompanija, među kojima su Dizni, JP Morgan, Meta i Amazon, saopštilo je da će svojim zaposlenicama plaćati troškove putovanja ako budu morale da idu u druge savezne države da bi uradile abortus.


Posle odluke Vrhovnog suda SAD da abortus ne spada u ustavom zagarantovana prava, saveznim državama je ostavljeno da same uređuju tu oblast. Dizni u svom sedištu u Floridi zapošljava oko 80.000 ljudi, a guverner te države već je potpisao zakon kojim se zabranjuju abortusi posle 15. nedelje trudnoće.

Kompanija je saopštila da je ostala posvećena da svim svojim zaposlenima obezbedi "sveobuhvatnu pristupačnu zdravstvenu zaštitu", uključujući planiranje porodice i reproduktivnu negu, "bez obzira gde žive“.

JP Morgan je takođe obavestio sve zaposlene da će im pokrivati troškove putovanja zbog medicinskih zahvata, "uključujući legalne abortuse".

"Usredsređeni smo na zdravlje i dobrobit naših zaposlenih i želimo da im osiguramo pristup svim benefitima", rekla je portparolka banke.

Gotovo identično saopštenje izdala je i američka investiciona banka Goldman Saks, koja će od 1. jula plaćati putne troškove zbog abortusa.

Na isti način su reagovali i izdavač "Voga" kompanija Konde Nast i proizvođač džinsa "Levi Štraus".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet