Fokus

Policija: Napadač iz Čikaga planirao zločin nedeljama

Komentari

Autor: BBC, CNN

05/07/2022

-

19:11

Policija: Napadač iz Čikaga planirao zločin nedeljama
Policija: Napadač iz Čikaga planirao zločin nedeljama - Copyright Tanjug/AP/City of Highland Park Police Department

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac osumnjičen da je ubio šest osoba u pucnjavi 4. jula u blizini Čikaga planirao je napad nedeljama, rekli su iz policije.

Policija veruje da je Robert Krimo III (21) legalno kupio pušku koju je koristio u napadu. Veruje se da se osumnjičeni maskirao tako što se obukao u žensku odeću kako bi pobegao sa mesta događaja zajedno sa gomilom koja se uspaničila, dodali su zvaničnici.

Takođe, AP prenosi i da istražitelji koji su ispitivali osumnjičenog nisu uspeli da utvrde motiv za napad, uprkos tome što su mu i pregledali društvene mreže. Zvaničnici su naveli i da su žrtve nasumično gađane, kao i da nema informacija koje bi sugerisale da je napad motivisan rasnom ili verskom mržnjom.

Pored šestoro stradalih, još oko 30 ljudi je povređeno u pucnjavi u ponedeljak na paradi povodom Dana nezavisnosti u Hajlend parku, preneo je BBC.

Koveli je rekao da ne može tačno da tvrdi od čega se sastojala ženska garderoba, ali da je nekoliko očevidaca navelo kako je napadač imao dugu kosu, pa je zato verovatno da je nosio periku.

Posle napada, Krimo je pobegao sa krova, bacio pušku i utopio se u masu okupljenu na paradi, a zatim je otišao u dom svoje majke koja živi u blizini i uzeo njeno vozilo, preneo je američki CNN navode tamošnje policije.

Govoreći na konferenciji za novinare, portparol Operativne grupe za teške zločine okruga Lejk, Kris Koveli, rekao je da je pronađeno više komada vatrenog oružja koje je pripadalo Krimu, kao i da je sve kupljeno u oblasti u kojoj se i desio zločin.

Pored puške korišćene u napadu, policija je pronašla "još jednu pušku u njegovom vozilu kada ga je zaustavila policija", rekao je Koveli.

Policija kaže da još prikuplja informacije o pucnjavi tokom koje, prema navodima policije, osumnjičeni ispalio više od 70 hitaca.

Komentari (1)

Svet