Fokus

Predsednik Kazahstana naložio vladi da diverzifikuje rute za isporuku nafte

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2022

-

11:07

Predsednik Kazahstana naložio vladi da diverzifikuje rute za isporuku nafte
Kasim Žomart Tokajev - Copyright AP/Kazakhstan's Presidential Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev naložio je vladi da diverzifikuje rute za isporuku nafte, dan nakon što je ruski sud naredio Konzocijumu Kaspijskog naftovoda da obustavi aktivnosti na 30 dana.

Zaustavljanje naftovoda, kojim se transportuje nafta sa ogromnog kazahstanskog polja Tengiz preko Rusije do Crnog mora, zaoštrilo bi situaciju na tržištu nafte baš u trenutku kada se ono suočava sa jednom od najgorih kriza od arapskog naftnog embarga 1970-ih, prenosi Rojters.

Tokajev, koji nastoji da izbalansira odnose sa Rusijom, Zapadom i Kinom, dao je nalog da se uradi studija o izgradnji naftovoda preko Kaspijskog mora, kojim bi se kazahstanska nafta prenosila u Evropu zaobilazeći Rusiju.

Tokajev je rekao da je poboljšanje lučke infrastrukture na Kaspijskom moru "strateški zadatak" za vladu, navodi se na zvaničnom veb sajtu predsednika. Prema informaciji sa sajta, predsednik nije pomenuo Konzorcijum Kaspijskog naftovoda, dodaje Rojters.

Kazahstan, koji je u velikoj meri zavisan od fosilnih goriva, oslanja se na ruske naftovode za izvoz nafte u Evropu.

Sud u ruskom gradu Novorosijsk naložio je u sredu obustavu rada naftovoda CPC, koji učestvuje sa oko 1,0 odsto na globalnom tržištu nafte, navodeći kao razlog probleme u vezi sa izlivanjem nafte.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet