Fokus

Kazahstanski milijarder predao državi udeo u naftnoj kompaniji

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

08:04

Kazahstanski milijarder predao državi udeo u naftnoj kompaniji
Timur Kulibajev - Copyright AP/Nikita Bassov

veličina teksta

Aa Aa

Kazahstanski milijarder i biznismen Timur Kulibajev predao je državnoj energetskoj kompaniji svoj udeo od 49 odsto u Petrosunu, velikoj firmi za trgovinu naftom i naftnim derivatima koja je pod kontrolom kineskog CNPC-a, izjavio je zamenik premijera Kazahstana Roman Sklar.

Petrosun kupuje i prerađuje lavovski deo kazahstanske sirove nafte, prenosi Rojters.

Sklar nije naveo razlog ove odluke Kulibajeva, koji je zet bivšeg kazahstanskog predsednika Nursultana Nazarbajeva. Kulibajev nije bio trenutno dostupan za komentar.

Još jedan rođak Nazarbajeva, njegov nećak Kairat Satibaldi, predao je u aprilu vladi svoj vlasnički udeo od 29 procenata u telekomunikacionoj kompaniji Kazakhtelekom nakon što je uhapšen zbog optužbe za proneveru i zloupotrebu položaja, dodaje britanka agencija.

Nazarbajev, koji je podneo ostavku 2019, ali je zadržao široka ovlašćenja kao predsednik saveta za nacionalnu bezbednost, izgubio je tu poziciju tokom nasilnih nemira u januaru.

Njegov naslednik, Kasim-Žomart Tokajev, od tada je formirao komisiju za borbu protiv monopola i zaplenu imovine za koju se smatra da je privatizovana nepropisno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet