Fokus

Ubedljiva pobeda vladajuće partije u Japanu - više od polovine mesta partiji aktuelnog premijera

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

07:36

Ubedljiva pobeda vladajuće partije u Japanu - više od polovine mesta partiji aktuelnog premijera
Ubedljiva pobeda vladajuće partije u Japanu - više od polovine mesta partiji aktuelnog premijera - Copyright EPA/KIMIMASA MAYAMA

veličina teksta

Aa Aa

Vladajuća partija Japana ostvarila je ubedljivu pobedu na izborima za gornji dom parlamenta - Dom savetnika.

Liberalno-demokratska partija (LDP) premijera Fumija Kišide dobila je 63 mesta, ili više od polovine od 125 mesta za koje su se stranke nadmetale, prenosi Kjodo.

LDP i njen koalicioni partner Komeito obezbedili su ukupno 76 mesta i na taj način zadržale većinu u gornjem domu parlamenta, koji broji 248 članova. Stranke koje se bore za ustavne amandmane, a koje se sastoje od koalicije LDP-Komeito, dve opozicione stranke i nezavisnih partija, obezbedio je 179 mesta u gornjem domu parlamenta, gde su na taj način prešle prag od 166 mesta u gornjem domu, neophodan za prvu reviziju Ustava iz 1947. godine.

EPA/KIMIMASA MAYAMA

 

Glavna opoziciona partija Ustavno-demokratska partija osvojila je samo 17 mesta, dok je LDP imao najbolji rezultat od 2013. godine.

Opoziciona Japanska partija za inovacije, koja se zalaže za ustavnu reformu, osvojila je 12 mesta. U sedištu LDP-a u Tokiju u nedelju, Kišida i visoki partijski rukovodioci tiho su se molili za Šinzo Abea, japanskog premijera sa najdužim stažom, koji je preminuo u petak, nakon što ga je muškarac upucao dok je držao govor u Nari, na zapadu Japana.

EPA/KIMIMASA MAYAMA

 

"Izbori, koji su temelj demokratije, bili su pred izazovom nasilja i imaju veliko značenje što su sprovedeni. Nastaviću naporno da radim na zaštiti demokratije", poručio je Kišida.

Obećao je da će nastaviti sa planovima za izmenu Ustava.

"Dalje ćemo produbiti parlamentarnu debatu o Ustavu kako bi mogao da se sastavi konkretan predlog amandmana", kazao je Kišida.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet