Fokus

Sprečen odlazak iz zemlje brata predsednika Šri Lanke

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2022

-

10:13

Sprečen odlazak iz zemlje brata predsednika Šri Lanke
Sprečen odlazak iz zemlje brata predsednika Šri Lanke - Copyright Tanjug AP/Eranga Jayawardena

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici za imigraciju Šri Lanke saopštili su danas da su sprečili predsednikovog brata i bivšeg ministra finansija Basila Radžapaksu da napusti zemlju.

Kako navodi agencija Rojters, nije odmah bilo jasno gde je Radžapaksa, koji ima i američko državljanstvo, pokušavao da ode. Udruženje službenika za imigraciju i emigraciju Šri Lanke saopštilo je da su njegovi članovi odbili da služe Basila Radžapaksu u VIP salonu za odlazak na aerodromu u Kolombu.

"S obzirom na nemire u Šri Lanki, službenici za imigraciju su pod ogromnim pritiskom da ne dozvole visokim zvaničnicima da napuste zemlju", rekao je za Rojters predsednik udruženja K.A.S. Kanugala. Dodao je da su zabrinuti za njihovu bezbednost, tako da dok se to pitanje ne reši, službenici za imigraciju koji rade u VIP salonu, odlučili su da povuku svoje usluge.

Slike Basila Radžapakse u salonu preneli su lokalni mediji i naširoko delili na društvenim mrežama, a neki ljudi su izražavali bes zbog njegovih pokušaja da napusti zemlju.

Predsednikov brat nije bio odmah dostupan za komentar, a njegov bliski saradnik je odbio da iznese detalje, navodi britanska agencija. Najviši zvaničnik vladajuće stranke rekao je pod uslovom anonimnosti da je Basil Radžapaksa još u zemlji.

Basil Radžapaksa je početkom aprila podneo ostavku na mesto ministra finansija, pošto su počeli ulični protesti zbog nestašice goriva, hrane i drugih potrepština, a u junu je napustio parlament.

Njegov stariji brat, aktuelni prredsednik zemlje Gotabaja Radžapaksa, najavio je da će sutra podneti ostavku, kako bi napravio mesto za vladu jedinstva, nakon što su hiljade demonstranata u subotu upali u njegovu i premijerovu zvaničnu rezidenciju zahtevajući njihov odlazak sa vlasti.

Predsednik nije viđen u javnosti od petka i nije poznato gde se nalazi. Porodica Radžapaksa, uključujući bivšeg premijera Mahindu Radžapaksu, godinama dominira politikom u zemlji od 22 miliona stanovnika i većina stanovnika Šri Lanke ih krivi za sadašnju nemaštinu.

Ekonomija zemlja koja je zavisna od turizma bila je teško pogođena pandemijom korona virusa i padom dolaska turista iz inostranstva u Šri Lanku, dok je zabrana hemijskih đubriva oštetila proizvodnju na farmama.

Radžapaksa je sproveo populističko smanjenje poreza 2019. godine koje je uticalo na vladine finansije, dok je smanjenje deviznih rezervi smanjilo uvoz goriva, hrane i lekova.

Glavna inflacija prošlog meseca dostigla je 54,6 odsto, a centralna banka je upozorila da bi mogla da poraste na 70 odsto u narednim mesecima. Demonstranti su obećali da će ostati u zvaničnim rezidencijama predsednika i premijera, sve dok ne daju ostavku.

Parlament Šri Lanke izabraće 20. jula novog predsednika, otvarajući put za vladu svih stranaka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet