Fokus

Šri Lanka i dalje u političkom haosu: Proglašeno vanredno stanje i policijski čas, predsednik uspeo da pobegne iz zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

09:32

Šri Lanka i dalje u političkom haosu: Proglašeno vanredno stanje i policijski čas, predsednik uspeo da pobegne iz zemlje
Šri Lanka i dalje u političkom haosu: Proglašeno vanredno stanje i policijski čas, predsednik uspeo da pobegne iz zemlje - Copyright Tanjug AP/Amitha Thennakoon

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge proglasio je danas vanredno stanje celoj zemlji i policijski čas u pojedinim delovima, nakon što je predsednik Gotabaja Radžapaksa pobegao jutros na Maldive, u trenutku masovnih protesta zbog ekonomske krize na ostrvu.

"Premijer kao vršilac dužnosti predsednika proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji i uveo policijski čas u zapadnoj provinciji koji stupa odmah na snagu“, saopštio je vladin zvaničnik za Rojters.

Gotabaja je pobegao vojnim avionom na Maldive, sa suprugom i dvojicom bezbednosnih službenika, potvrdili su iz vojnog vazduhoplovstva.

Begom iz Šri Lanke okončana je vladavina moćne porodice Radžapaksa, koja je dve decenije dominirala politikom ove južnoazijske države.

Nakon ove vesti, hiljade ljudi su se okupili u Kolombu uzvikujući "Gota lopov, Gota lopov", što je nadimak Radžapakse.

Najviši funkcioneri vladajuće partije Šri Lanke saglasni su da podrže premijera Ranila Vikremesingea, za svog predsedničkog kandidata.

Ta odluka zvanično još nije doneta, rekao je Rojtersu danas izvor iz vladajuće partije, a demonstranti koji su se okupili na ulicama Kolomba poručili su da žele i njegovu ostavku do popodneva, navodi britanska agencija.

Predsednik pobegao avionom na Maldive, ostavku će poslati u toku dana

Radžapaksa, njegova supruga i dva telohranitelja ukrcani su u avion ratnog vazduhoplovstva koji je poleteo za glavni grad Maldiva, Male, saopštile su vazduhoplovne snage.

Izvor iz vlade i osoba bliska Radžapaksi saopštili su da je on u Maleu, a prema njihovim navodima, predsednik bi odatle najverovatnije trebalo da se uputi u drugu azijsku zemlju, prenosi Rojters.

Predsednik Šri Lanke je ranije obećao da će danas podneti ostavku, a zvaničnici su jutros saopštili britanskoj agenciji da on tek treba da podnese svoju pisanu ostavku predsedniku parlamenta.

To bi, kako se navodi, otvorilo prostor za uspostavljanje vlade nacionalonog jedinstva, nakon što je hiljade demonstranata upalo u njegovu i premijerovu službenu rezidenciju u subotu tražeći njihovu smenu.

Predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa, koji je danas pobegao na Maldive, telefonom je obavesto predsednika parlamenta Mahindu Japu Abejvardenu da će njegova ostavka biti poslata kasnije tokom današnjeg dana.

"Predsednik je stupio u kontakt sa mnom telefonom i rekao da će se postarati da danas dobijem njegovu ostavku", naveo je Abejvardena u video izjavi, prenosi Rojters.

On je apelovao da građani ostanu mirni i da imaju poverenja u parlamentarni proces koji će obezbediti da novi predsednik bude izabran 20. jula, navodi Rojters.

Predsednik nije viđen u javnosti od petka, a parlament će njegovu zamenu izabrati 20. jula.

Porodica Radžapaksa, uključujući i njegovog brata, bivšeg premijera Mahindu Radžapaksu koji je u maju podneo ostavku, godinama je dominirala politikom zemlje od 22 miliona stanovnika koji ih smatraju odgovornim za trenutne probleme.

Šri Lanka se bori sa ozbiljnom nestašicom deviza koja je ograničila osnovni uvoz goriva, hrane i lekova, gurnuvši je u najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti 1948. godine.

Zvaničnici za imigraciju Šri Lanke saopštili su juče da su sprečili predsednikovog brata i bivšeg ministra finansija Basila Radžapaksu da napusti zemlju.

Kako je prenela agencija Rojters, nije odmah bilo jasno gde je Radžapaksa, koji ima i američko državljanstvo, pokušavao da ode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet