Fokus

Novi sporazum SAD i Izraela: Bajden i Lapid se obavezuju da će sprečiti Iran da razvije nuklearn

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2022

-

08:23

Novi sporazum SAD i Izraela: Bajden i Lapid se obavezuju da će sprečiti Iran da razvije nuklearn
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden i izraelski premijer Jair Lapid potpisaće danas zajedničku dekleraciju kojom se učvršćuju bliske vojne veze dve države i obavezuju da će sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije, opisujući ovaj sporazum za novinare u konferencijskom pozivu, rekao je da on predstavlja proširenje dugogodišnjih bezbednosnih odnosa između Sjedinjenih Država i Izraela, prenosi Rojters.

" Ova deklaracija je prilično značajna i uključuje obavezu da se nikada ne dozvoli Iranu da nabavi nuklearno oružje, a takođe se bavi iranskim destabilizujućim aktivnostima, posebno pretnjama Izraelu", naveo je ovaj zvaničnik.

Pre Bajdenovog dolaska izraelski lideri su jasno stavili do znanja da je za njih iranski nuklearni program glavna tačka dnevnog reda tokom posete američkog predsednika.

"Jedina stvar koja je gora od Irana sada, jeste Iran sa nuklearnim oružjem", rekao je Bajden za izraelski Kanal 12, u intervjuu koji je snimljen pre nego što je napustio Vašington, a emitovan juče, nekoliko sati nakon što je doputovao u Tel Aviv, u okviru prve posete Bliskom istoku u svojstvu predsednika.

Predsednik SAD otvorio je juče posetu Izraelu razgledanjem izraelskih naprednih protivraketnih odbrambenih sistema. Bajden je takođe primio tajni bezbednosni izveštaj od izraelskog ministra odbrane Benija Ganca pre nego što je krenuo u Jerusalim, a posetio je i Jad Vašem, izraelski nacionalni spomenik i memorijalni kompleks posvećen žrtvama Holokausta.

Bajden dva dana boravi u Jerusalimu gde će razgovarati sa izraelskim zvaničnicima, a zatim će se u petak na okupiranoj Zapadnoj obali sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Bajden zatim odlazi u Džedu, u Saudijskoj Arabiji, gde će razgovarati sa saudijskim zvaničnicima i prisustvovati samitu zalivskih zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet