Fokus

Uzbekistanski predsednik ukinuo vanredno stanje u Karakalpakstanu

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2022

-

21:22

Uzbekistanski predsednik ukinuo vanredno stanje u Karakalpakstanu
Uzbekistanski predsednik ukinuo vanredno stanje u Karakalpakstanu - Copyright EPA/YURI KOCHETKOV

veličina teksta

Aa Aa

Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev potpisao je dekret o ukidanju vanrednog stanja u autonomnoj republici Karakalpakstanu, gde su se ranije ovog meseca dogodili smrtonosni sukobi, izjavio je danas njegov portparol Šerzod Asadov.

U objavi na kanalu Telegram Asadov je potvrdio da se vanredne mere, koje uključuju policijski čas, ukidaju ranije nego što je planirano, odnosno već od četvrtka ujutru. Kao razlog je navedeno da je u tom delu zemlje uveden red, prenosi Rojters.

Mirzijojev je 2. jula objavio jednomesečno vanredno stanje nakon što su izbili protesti zbog predloga da se toj republici oduzme autonomni status.

Vlasti su saopštile da je u sukobima poginulo 18 ljudi, uključujući četiri policajca.

Aktivisti za ljudska prava i opozicioni političari osporili su narativ vlade da su demonstranti bili drogirani i pijani i da su nemire vodile nedefinisane "strane sile".

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev ocenio je na početku demonstracija u Nukusu, glavnom gradu Karakalpakstana, da su neredi pripremani godinama uz pomoć stranih zemalja.

U saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova Uzbekistana izdatog 6. jula navedeno je da je tokom nemira poginulo 18 ljudi, da su 243 osobe povređene, a 516 privedeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet