Fokus

Irak optužuje Tursku za pogibiju svojih turista u okrugu Zaho

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2022

-

23:55

Irak optužuje Tursku za pogibiju svojih turista u okrugu Zaho
Irak optužuje Tursku za pogibiju svojih turista u okrugu Zaho - Copyright AP Photo/Manu Brabo

veličina teksta

Aa Aa

Irak je podneo žalbu Savetu bezbednosti UN, zahtevajući hitnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o ovonedeljnom smrtonosnom artiljerijskom napadu za koji Bagdad okrivljuje Tursku, saopštilo je  Ministarstvo spoljnih poslova Iraka.

U napadu izvedenom u sredu na okrug Zaho u severnom delu Iraka, poluautonomnoj kurdskoj oblasti, ubijeno je devet iračkih turista, među njima i jedno dete, a 20 ljudi je ranjeno, preneo je AP.

Portparol iračkog Ministarstva spoljnih poslova Ahmad al Sahaf rekao je da je otpravnik poslova Iraka u Ankari opozvan, a irački parlament održao je danas specijalnu sednicu posvećenu ovom napadu na kojoj su poslanici odlučili da formiraju istražnu komisiju.

Turska, koja ima nekoliko vojnih baza u severnom Iraku i tamo često sprovodi prekogranične vojne operacije, ponavlja da su ekstremisti iz zabranjene Radničke partije Kurdistana ili PKK, cilj njenih operacija, ali negira da stoji iza ovog napada.

Organizacija PKK koju su i Turska i Zapad proglasili terorističkom grupom, decenijama je predvodila pobunu protiv turske vlade krijući se u planinskim oblastima na severu Iraka.

U prethodnim turskim napadima uglavnom su stradali meštani, ali u napadu izvedenom prošle srede među žrtvama su bili turisti.

Ova eskalacija preti da dodatno uruši veze između dve susedne zemlje u trenutku kada se Irak u velikoj meri oslanja na trgovinu sa Turskom i vodi pregoovore o korišćenju vode u slivu reka Tigar i Eufrat.

Nakon napada, ogorčeni Iračani su izašli na ulice da bi turskom ambasadoru u Iraku uručili "oštro sročenu" protestnu notu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Bagdadu.

U međuvremenu, irački mediji su preneli da je sednica Saveta bezbednosti UN zakazana za sledeći utorak.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet