Fokus

Deo Kalifornije pod vanrednim stanjem zbog velikog požara u nacionalnom parku

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

08:08

Deo Kalifornije pod vanrednim stanjem zbog velikog požara u nacionalnom parku
Deo Kalifornije pod vanrednim stanjem zbog velikog požara u nacionalnom parku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deo Kalifornije je pod vanrednim stanjem zbog velikog požara na otvorenom, koji se širi nacionalnim parkom Josemiti, zbog čega je evakuisano više od 6.000 ljudi, a uništeno 10 domova.

Požar Ouk se brzo proširio otkako se rasplamsao u petak, a vatrogasci su imali probleme da stave vatrenu stihiju pod kontrolu, preneo je BBC.

"Vatra se ponaša poput eksploziva i to je velika poteškoća za vatrogasce", saopšteno je iz vatrogasne službe američke države Kalifornije.

Tokom vanrednog stanja, koje je proglašeno u okrugu Mariposa, država Kalifornija, može da traži pomoć od federalnih službi u borbi protiv požara. Oko 400 vatrogasaca i četiri helikoptera su poslati da ugase vatru.

Portparolka varogasne službe Kal Fajer Nataša Fouts rekla je da zvaničnici ne očekuju da će se suzbiti vatra do sledeće nedelje.

Razmere ovog požara ukazuju na zlokoban početak sezone požara u Kaliforniji, a zvaničnici navode da kombinacija suše, klimatskih promena i velike vegetacije, predstavljaju veliki izazov i povećavaju šanse da se vatra brzo širi. Toplotni talas zahvatio je veći deo Amerike, a konkretno u okrugu Mariposa je u subotu izmereno 35,5 stepeni i očekuju se visoke temperature i bar narednih 10 dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet