Fokus

Kalifornija donela odluku: Izbeglice dobijaju besplatnu zdravstvenu zaštitu

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

08:02

Kalifornija donela odluku: Izbeglice dobijaju besplatnu zdravstvenu zaštitu
Kalifornija donela odluku: Izbeglice dobijaju besplatnu zdravstvenu zaštitu - Copyright Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli

veličina teksta

Aa Aa

Kalifornija će postati prva savezna američka država koja će garantovati besplatnu zdravstvenu zaštitu svim imigrantima sa niskim primanjima koji ilegalno žive u zemlji.

Ovaj potez će obezbediti zdravstveno pokriće za dodatnih 764.000 ljudi, a koštaće oko 2,7 milijardi dolara godišnje, preneo je AP.

To je deo operativnog budžeta od 307,9 milijardi dolara koji bi trebalo da potpiše guverner Gevin Njusom.

U okviru programa obećava se da će odrasli sa niskim primanjima imati pravo na državni program Medikejd do 2024. godine, bez obzira na njihov imigracioni status.

Širom zemlje vlade se udružuju kako bi kroz Medikejd pružile besplatnu zdravstvenu zaštitu odraslima i deci sa niskim primanjima, ali savezna vlada ne želi da plaća za ljude koji žive u zemlji ilegalno.

Pojedine države, uključujući Kaliforniju, koristile su deo poreskih primanja da pokriju deo troškova zdravstvene zaštite za neke imigrante sa niskim primanjima. Sada Kalifornija želi da bude prva savezna američka država koja će to učiniti za sve.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet