Fokus

Izraelski premijer: Spremni smo za dijalg s Moskvom o zabrani rada jevrejske agencije

Komentari

Autor: FoNet

26/07/2022

-

17:18

Izraelski premijer: Spremni smo za dijalg s Moskvom o zabrani rada jevrejske agencije
Izraelski premijer: Spremni smo za dijalg s Moskvom o zabrani rada jevrejske agencije - Copyright Tanjug/AP/Debbie Hill

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski premijer Jair Lapid poručio je danas da je uvek spreman za dijalog sa Rusijom povodom namere Moskve da sudski zabrani rad jevrejskoj agenciji "Sokhnut", koja se bavi imigracijom u Izrael.

"Odnosi Izraela i Rusije su zasnovani na nasleđu, kontinuiranoj povezanosti i zajedničkim interesima", navodi se u saopštenju Lapida koje prenosi "Tajms ov Izrael".

Lapid kaže da je, ako se pojave pravna pitanja u vezi sa važnom delatnošću Jevrejske agencije u Rusiji, Izrael, kao i uvek, spreman i voljan da se upusti u dijalog o tome, uz održavanje važnih odnosa između zemalja.

Navodi se da je komentar Lapida došao isključivo kao odgovor na izjave koje je ranije danas dao portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Situaciju ne treba politizovati ili projektovati na celokupne rusko-izraelske odnose", rekao je Peskov novinarima i ocenio da postoje pitanja "sa stanovišta poštovanja ruskog zakona" i da "ovu situaciju treba tretirati veoma pažljivo".

Ministarstvo pravde Rusije zatražilo je 22. jula gašenje ruskog ogranka Jevrejske agencije, o čemu će sud, kako je saopšteno, raspravljati 28. jula.

Tada je sud saopštio da Ministarstvo traži raspuštanje organizacije "Podrška vezama sa jevrejskom dijasporom, Jevrejska agencija Sokhnut".

Ta agencija osnovana je 1929. godine i odigrala je ključnu ulogu u stvaranju države Izrael 1948. godine, od kada je u zemlju dovela tri miliona imigranata, kojima obezbeđuje prelazni smeštaj u centrima širom zemlje. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet