Fokus

U Bagdadu nekoliko stotina iračkih demonstranata upalo u parlament

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

08:40

U Bagdadu nekoliko stotina iračkih demonstranata upalo u parlament
U Bagdadu nekoliko stotina iračkih demonstranata upalo u parlament - Copyright Tanjug AP/Ali Abdul Hassan

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina iračkih demonstranata probilo se do parlamenta u Bagdadu, uzvikujući anti-iranske parole u znak protesta protiv nominacije premijera Mohameda al-Sudanija, koga podržavaju pro-iranske partije.

Većina demonstranata su pristalice uticajnog šitskog lidera Muktade al-Sadra.

Među demonstrantima su bili isključivo muškarci, su viđeni kako hodaju po skupštinskim pločicama, otvaraju razne fascikle, sede u poslaničkim stolicama i mašu iračkim zastavama. Incident od srede uzburkao je strasti u političkoj borbi za Irak, preneo je AP.

Poslanici nisu bili prisutni, samo obezbeđenje koje je bez većih problema dozvolilo demonstrantima da uđu u zgradu.

Ovo su najveći protesti otkako su održani izbori u oktobru 2021. godine, a ovo je drugi put ovog meseca da je Al-Sadr iskoristio svoju moć da mobiliše masu i pošalje poruku političkim rivalima.

Ranije u toku meseca, nekoliko hiljada ljudi je poslušalo njegov poziv za masovnom molitvom, što je bio događaj za koji su se mnogi plašili da će se pretvoriti u destabilizujuće proteste.

Nekoliko sati nakon što su demonstranti okupirali parlament, Al-Sadr je izdao saopštenje na Tviteru u kojima je rekao svojim pristalicima da je poruka poslata i da se bezbedno vrate kućama, što su oni i učinili.

Komentari (0)

Svet