Fokus

Glasači u Kanzasu na referendumu podržali pravo na abortus

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2022

-

11:12

Glasači u Kanzasu na referendumu podržali pravo na abortus
Glasači u Kanzasu na referendumu podržali pravo na abortus - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glasači u američkoj saveznoj državi Kanzas, na referendumu su odbili amandman republikanaca i odlučili da njihova država mora da nastavi da štiti pravo na abortus.

Američki predsednik Džozef Bajden pozdravio je rezultat referendum, navodi Rojters.

"Ovo glasanje jasno pokazuje ono što znamo: većina Amerikanaca se slaže da žene treba da imaju pristup abortusu i da treba da imaju pravo da donose sopstvene odluke o zdravstvenoj zaštiti", naveo je Bajden u saopštenju, prenosi Rojters.

Ovakvim ishodom referenduma zakonodavna vlast Kanzasa, na čelu sa republikancima, sprečena je da donese ozbiljna ograničenja u vezi sa abortusom u toj američkoj saveznoj državi, prenosi Rojters.

profimedia

 

"Ovo bi trebalo da probudi protivnike abortusa", ocenio je Nil Alen, profesor političkih nauka na Državnom univerzitetu Vičita.

Politički analitičari su očekivali da će amandman republikanaca Kanzasa biti usvojen, s obzirom na to da je odziv njihovih glasača obično veći, nego glasača demokrata i drugih.

Na osnovu istraživanja kompanije Edison risrč, na jučerašnji referendum izašlo je više glasača nego što se očekivalo.

Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, 59 odsto glasača se izjasnilo za očuvanje prava na abortus, a protiv je bilo 41 odsto, prenosi Rojters.

Ove godine će se i glasači država Kentaki, Kalifornija, Vermont i verovatno Mičigen referendumski izjašnjavati o zakonskim aktima u vezi sa abortusom.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet