Fokus

"Leto besa" - protest pristalica prava na abortus širom SAD

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2022

-

19:53

"Leto besa" - protest pristalica prava na abortus širom SAD
"Leto besa" - protest pristalica prava na abortus širom SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pristalice prava na abortus počele su danas da se okupljaju na protestima širom SAD, započinjući, kako su organizatori naveli, "leto besa" (Summer of rage) povodom mogućnosti da Vrhovni sud SAD poništi slučaj Ro protiv Vejda kojim je bio legalizovan abortus širom zemlje.

Planirano roditeljstvo, Ženski marš i druge grupe koje se bore za pravo na abortus organizovale su za danas više od 400 marševa, a najveći odziv koji se očekuje u Njujorku, Vašingtonu, Los Anđelesu i Čikagu, preneo je Rojters.

Demonstracije su organizovane kao odgovor na sadržaj nacrta mišljenja koje je procurelo u javnost, a pokazuje da je konzervativna većina u sudu spremna da poništi značajnu odluku iz 1973. kojom je ustanovljeno savezno ustavno pravo na prekid trudnoće.

profimedia

 

Konačna presuda suda, koja bi državama mogla dati ovlašćenje da zabrane abortus, očekuje se u junu. Oko polovina americkih država bi tada mogla da zabrani ili strogo ograniči pravo na abortus.

Organizatori su naveli da očekuju da će stotine hiljada ljudi učestvovati u današnjim događajima, za koje su rekli da će biti prvi od mnogih koordinisanih protesta vezanih za odluku Vrhovnog suda.

"Za žene ove zemlje ovo će biti leto besa", rekla je Rejčel Karmona, predsednica Ženskog marša.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Nekoliko hiljada pobornika abortusa počelo je jutros da se okuplja u parku u Čikagu, demonstranti u Njujorku planiraju da marširaju preko Bruklinskog mosta, dok će se zagovornici abortusa u Vašingtonu sastati kod Vašingtonskog spomenika, a zatim krenuti ka Vrhovnom sudu.

Demonstranti u Los Anđelesu planirali su da se sastanu ispred Gradske skupštine, a grupa u Ostinu bi trebalo da se sastane u glavnom gradu Teksasa ispred zgrade Kapitola.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet