Fokus

Severna Koreja uništava objekte na planini Kumgang

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2022

-

19:12

Severna Koreja uništava objekte na planini Kumgang
Severna Koreja uništava objekte na planini Kumgang - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejska vlada uništava plutajući hotel na planini Kumgang, koji je nekada slavljen kao simbol mira između Južne Koreje i Sevene Koreje.

Planina Kumgang, čije ime na korejskom znači "dijamant", bila je mesto retkih trenutaka pomirenja između građana dve zemlje, koji su tehnički još u ratu.

Zvaničnik iz južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja rekao je za Si-En-En da su uočili nešto što se čini kao "aktivnost demontaže" na više lokacija na planini Kumgang.

Pre nekoliko meseci nepotvrđeni izveštaji sugerisali su da su zgrade u kompleksu srušene.

Pansion Onjongak, koji se nalazi u podnožju planine Kumgang, je mesto gde su se ranije okupljale razdvoje"ne porodice sa juga i severa.

Navodi se da je verovatno ove nedelje uništena i kancelarija Hjundai Asana u Kumgangu.

Južnokorejska kompanija je bila odgovorna za upravljanje turističkom zonom.

Pored toga, Severna Koreja je u aprilu počela sa demontažom čuvenog hotela Haegumgang.

Luksuzni hotel koji je "lebdeo iznad Australijskog Velikog koralnog grebena, premešten je u Kumgang i otvoren za turiste 2000. godine.

Zvaničnik je izjavio i da se pomno prati da li će Severna Koreja srušiti centar za okupljanje porodica i opštinski centar Kumgang, dodajući da ta informacija još ne može biti potvrđena.

Odmaralištem Kumgang, koje se nalazi oko 30 minuta severno od korejske demilitarizovane zone (DMZ), zajedno su upravljale Južna Koreja i Severna Koreja.

Severna Koreja navodno planira da zameni sve strukture na planini Kumgang novim, potencijalno signalizirajući da njihova vlada planira da upravlja i kontroliše odmaralište bez ikakve pomoći svog južnog suseda.

Komentari (0)

Svet