Fokus

Borelj: Sačinjen finalni tekst o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2022

-

23:33

Borelj: Sačinjen finalni tekst o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine
Borelj: Sačinjen finalni tekst o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija danas je predložila finalni nacrt teksta o oživljavanju sporazuma o nuklearnom programu Irana iz 2015. godine. To je potvrdio i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj, koji je izjavio da je sačinjen finalni tekst nakon što su u Beču završeni indirektni pregovori između Teherana i Vašingtona.

"Ono o čemu se može pregovarati je ispregovarano i to se sada nalazi u finalnom tekstu. Međutim iza svakog tehnickog pitanja i svakog pasusa krije se politička odluka koju treba doneti u prestonicama", napisao je Borelj na Tviteru, preneo je Rojters.

On je istakao da će sporazum moći da se potpiše ako odgovori iz prestonica budu pozitivni.

Iranska agencija navodi da će se razgovori nastaviti sa koordinatorom pregovora i predstavnicima drugih strana, preneo je Rojters.

S druge strane, SAD su spremne da "brzo zaključe dogovor" o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. na osnovu predloga koji je danas iznela Evropska unija, rekao je portparol Stejt departmenta.

On je naveo da je Iran više puta stavio do znanja da je spreman za povratak na međusobnu primenu sporazuma, kao i da će sada SAD čekati da vide da li se postupci Irana "poklapaju sa njihovim rečima".

Zvaničnik iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj novinskoj agenciji IRNA da je Iran dao svoj preliminarni odgovor na tekst EU, ali i da "nije u fazi da razgovara o finalizaciji sporazuma".

Teheran će "preneti svoje dodatne stavove i razmatranja nakon sveobuhvatnijih razgovora u Teheranu", rekao je taj zvaničnik, kako je preneo RSE.

Pregovarači o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma preseliće se iz Beča u Teheran, gde će nastaviti razgovore, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

SAD su sporazum o nuklearnom programu Irana napustile 2018. godine, ali su učestvovale u pregovorima o reaktiviranju dokumenta.

Strane u sporazumu su, osim Irana, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, a EU je posredovala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet