Fokus

Kubanski inferno: Požar i dalje van kontrole, stanovnici u strahu od produbljivanja krize

Komentari

Autor: AP, Reuters, AFP

09/08/2022

-

20:50

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Požar koji je u petak izbio u skladištu sirove nafte na Kubi i dalje je van kontrole, nakon što je vatra zahvatila treći rezervoar i preti četvrtom.

Aleksander Avalos Horhe, oficir kubanske vatrogasne brigade, rekao je novinarima da su "četiri rezervoara" kapaciteta od po 50 miliona litara svaki, koji su se nalazili u skladištu "izložena" i da je došlo do "lančane reakcije".

Do katastrofe je došlo u petak uveče kada je grom udario u jedan od osam rezervoara u gradu Matanzasu, stotinjak kilometara istočno od Havane, u kome se nalazilo 26.000 kubnih metara sirove nafte, odnosno oko 50 odsto njegovog maksimalnog kapaciteta.

Zahvaćena plamenom, cilindrična konstrukcija je eksplodirala u ranim jutarnjim časovima u subotu, nakon čega se požar proširio i na drugi rezervar, u kojem je bilo 52.000 kubnih metara mazuta.

Uprkos tome što su vatrogasci koristili dizalice i helikoptere da bi više puta ispustili vodu, drugi rezervoar je eksplodirao u nedelju u ponoć, nakon čega su vlasti naredile evakuaciju čak i vatrogasaca.

Džinovska olimpijska baklja

"Dogodilo se ono čega smo se plašili sa požarom koji je uništio treći rezervoar za sirovu naftu", rekao je u ponedeljak guverner Matanazasa Mario Sabines u video snimku postavljenom na nalog Predsedništva na Tviteru, pre nego što se plamen proširio na četvrti rezervoar. Situacija je "veoma komplikovana", a obim požara "prilično veliki", dodao je on.

Gradonačelnik je takođe rekao da "timovi" kubanskih, meksičkih i venecuelanskih vatrogasaca "zauzimaju položaje" kako bi počeli da ispuštaju penu za gašenje, ali da to "može potrajati".

Sabines je uporedio situaciju sa "olimpijskom bakljom" koja ide od jednog rezervoara do drugog, pretvarajući svaki u "kotao" i sada obuhvata područje koje pokriva tri rezervoara. sa plamenom i crnim dimom koji "komplikuje" rešavanje situacije.

Prema poslednjim podacima vlasti, jedan vatrogasac je poginuo, a broj nestalih je sa 16 pao na 14, dok su 22 osobe i dalje hospitalizovane, od kojih je pet u kritičnom stanju.

Rođali nestalih sastali su se sa predsednikom Migelom Dijas-Kanelom. Ponuđena im je pomoć lekara i psihologa.

"Moj sin je izvršio svoju dužnost, otišao je da ugasi vatru", rekla je majka devetnaestogodišnjeg vatrogasca koji je bio u skladištu goriva u trenutku kada je eksplodirao prvi rezervoar za AFP.

Kriza na krizu

Kuba se najviše oslanja na luku u Matanzasu od 2,4 miliona barela za većinu uvoza i skladištenja sirovog i teškog goriva. U njoj se prvenstveno skladišti kubanska teška nafta, poput mazuta i dizela.

Matanzas je jedini terminal na Kubi koji ima mogućnost da primi velike tankere sa 100.000 tona tereta. Takođe služi kao čvorište za domaću proizvodnju nafte koja će se kombinovati za snabdevanje elektrana u zemlji i za distribuiju uvezenog goriva i sirove nafte lokalnim rafinerijama.

Štaviše, tanker koji prevozi rusku naftu u Matanzas, a identifikovala ga je služba za praćenje brodova Refinitiv Eikon, malo je verovatno da će moći sledeće nedelje da dostavi gorivo čak i ako dokovi ne budu pogođeni požarom, zbog mogućeg oštećenja cevovoda i ventila, kažu analitičari.

AP Photo/Ramon Espinosa

 

Budući da je Matanzas jedini terminal sa kapacitetom za prijem velikih plovila, sadržaj tankera bi mogao da se prebacuje sa broda na brod kako bi nafta mogla da se preradi u rafinerijama Sjenfuegos ili u Havati iako je, prema mišljenju Horhea Pinjona sa Univerziteta u Teksasu, malo verovatno da Kuba ima kapacitet za tako nešto.

Požar dolazi u trenutku kada se Kuba bori sa dubokom ekonomskom krizom i suočava sa čestim nestašicama struje usled vrelog leta. Zvaničnici još nisu izneli preliminarnu procenu štete.

Komentari (0)

Svet